Държавният департамент на САЩ е одобрил възможна продажба на зенитни системи „Пейтриът“ на Турция за сумата от около 3,5 милиарда долара, съобщиха от Пентагона, пише турският вестник "Хюриет".

Според Службата за сътрудничество в отбраната и сигурността, външното ведомство е одобило продажбата на 80 ракети „Пейтриът“ MIM 104E, 60 PAC-3 за подобряване на ракетните сегменти и свързаното с тях оборудване. Агенцията е уведомила Конгреса за възможната продажба.

В пакета са включени комплект радари, станции за контрол, платформи за изстрелване, оборудване за комуникация, инструменти и тестово оборудване, програми за обсега и за тестове, както и оборудване за поддръжка.

„Предложената продажба ще увеличи отбранителните способности на турската армия за защита срещу враждебна агресия и ще предпази съюзниците от НАТО, които биха могли да се обучават и оперират в границите на Турция. Турция не би трябвало да има затруднения да впише тази система във въоръжените си сили“, гласи съобщението от службата.

Турция се опитваше да закупи системата за противовъздушна отбрана от САЩ, но ракетите не бяха продадени на Турция, когато й бяха най-необходими, според правителството. Този ход идва след като Турция сключи договор с Русия за закупуване на системата за въздушна отбрана С-400 през 2017 г.

C-400.

Очаква се инсталацията на системата С-400 в страната да започне през октомври 2019 г. Вашингтон предупреди, че руската система не е съвместима с оръжията, използвани от другите държави от НАТО. Отделно, в доклад в края на ноември Пентагонът предупреди, че закупуването на системата за ПВО/ПРО от Русия ще има неизбежни отрицателни последици за отношенията между САЩ и Турция, както и за ролята на Турция в НАТО. Ракетите „Пейтриът“ се използват за отбранителни цели, главно за сваляне на ракети и самолети. 

 
Много е вероятно сега Турция да се откаже от руската ракетна система, коментират дипломати. Кремъл побърза да опровергае подобни съмнения.
 
Продажбата на американски системи „Пейтриът“ на Турция няма да се отрази на договорката между Москва и Анкара за доставка на С-400, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, пише "Фокус".
„Това не са свързани процеси, в дадения случай ние реализираме договорките, които вече имаме с турските колеги. Проектът и контрактът за С-400 е в стадий на реализация и ще бъде продължен“, заяви Песков, отговаряйки на съответстващ въпрос.
По неговите думи, Русия не вижда основания да не се доверява на Турция, която е поела отговорността да не разкрива пред трети страни данни за С-400. Той коментира по този начин публикациите на някои западни медии, позоваващи се на източници, че Турция уж е обещала на американците достъп на техния технически персонал до руските системи. Песков поясни, че, като правило, осъществяването на военно-техническо сътрудничество между Русия и други страни със сигурност се съпровожда от юридически задължения за неразкриване на определени категории чувствителна информация, свързана с това сътрудничество.
 
„Такива задължения има и турската страна. Не виждаме никакви основания да не се доверяваме на нашите турски партньори“, добави представителят на Кремъл.