"Обединени патриоти" удържата победа над собствения си коалиционен партньор ГЕРБ по отношение на това кой и как трябва да раздава концесиите на плажовете. Това стана след ожесточени дебати в парламента, в който ведомството, оглавявано от Николина Ангелкова, бе определяно като „министерство на културизма“ вместо на туризма, чуха се обвинения в покровителство на мутри, дебеловрати момчета и момичета със силикон и „джуки“ и пр.

По същество въпросът е важен, защото касае прозрачността и контролът при раздаването и управлението на морските плажове – апетитна хапка и често попадащи в ръцете на тъмни субекти от близкото минало на прехода.

Скандалът в пленарната зала обаче стана толкова голям, че се наложи вносителите на спорната поправка сами да я оттеглят в последния момент.

Пак в 12 без 5

Днес депутатите трябваше да разгледат измененията в Закона за управление на територията (ЗУТ), с които отново се удължава срокът, в който общините трябва да изработят общите си устройствени планове, в случая – до 2021 година. Този проект бе вкаран в спешен порядък и приет също толкова бързо в парламентарните комисии.

Изведнъж обаче се оказа, че председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) е внесъл допълнение, направено устно и на практика немотивирано, с което се дава правото на министъра на туризма да продължи да раздава плажове на концесия по сегашния ред за още две години. С приетия в края на 2017 година нов Закон за концесиите специално за плажовете бе направено изключение от всички останали концесии – да се дават по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) до 1 януари 2019 година. Срокът обаче изтича и предложението на Кирилов предвиждаше да се удължи до 2021 година.

Дежавю

Записването на изключението през 2017 година пак беше по предложение на Кирилов, пак в последния момент, и тогава бе мотивирано от процедури по жалене и с това, че имало плажове в заварено положение. Още тогава Валери Симеонов, по това време вицепремиер, обяви, че целта е с това предложение плажовете да отидат в ръцете на бившите групировки (кои – виж по-долу). Тази теза застъпи и днес.

Сега мотивът, който Кирилов бе принуден да обяви от трибуната, след като стана ясно, че текстът няма да мине без дебати, бе, че наредбата за плажовете била обжалвана.

Тук има нещо, колеги

Първа срещу предложението му се обяви Дора Янкова (БСП). Тя посочи, че няма мотиви за това предложение и че Министерството на туризма и Министерският съвет са имали една година да уредят как новият Закон за концесиите да имплементира и частта с даването на плажовете за стопанисване.

„Тук има нещо, което ние не можем да разберем. Това налага да се усъмним, че тук има определени интереси, уважаеми колеги“, обърна се Янкова кум народните представители.

А колегата й от БСП Христо Проданов изговори това, което тя не каза: „Целта на тази промяна е, когато през следващите две години изтекат голяма част от концесиите, да може да се сключат дългосрочни договори по сегашния ред от сегашния министър и от сегашния кабинет.“

Данаил Кирилов стана да защити мотивите си, подчертавайки: „Нямам личен, частен, корпоративен интерес по процедури с плажовете.“ И обясни за обжалваната наредба за плажовете. А защо точно 2021 година? Защото взел „симетрично, по аналогия от предходната разпоредба удължаването, което е модусът по закона“. Т.е., понеже за изготвянето на ОУП се дава срок от още две години, пренесъл същия срок и за концесионирането на плажните ивици.

Дора Янкова обаче пак възрази и дори посочи, че Кирилов „баламосва“ колегите си и злоупотребява с жаленето на наредбата.

„Тук има скрит интерес, който не ви пожелавам да го легитимирате. Министерството на туризма ще се оправи някак си – ще отдаде плажовете под наем (под наем сроковете за отдаване са по-кратки, отколкото при концесия) и ще има възможност да си работи“, обърна се тя към Кирилов.

Легенди за тъмната стаичка

Очаквано думата взе и Валери Симеонов. За да изрази „категорично несъгласие“ с предложението. И да разясни защо според него то е направено и каква е разликата при концесионирането по ЗУЧК и по ЗК.

„Колегите отляво, без да са наясно, са усетили, че тук има нещо. С отлагането всъщност се отлага прилагането на закона за плажовете и управлението им продължава да бъде по реда на ЗУЧК. Защо? – С новия Закон за концесиите се въвеждат две линии – прозрачност и публичност на документацията, и втората е свързана с контрола. Тях в ЗУЧК ги няма. Сега документацията е поверителна, а Законът за концесиите изисква публичност. Контролът сега се упражнява от МТ, най-общо казано, но при ЗК е възложен на нарочен съвет, който може да възлага конкретни проверки, могат да пращат наблюдател в тръжните комисии. В момента тези комисии в МТ са черна дупка. АДФИ и Сметната палата също имат право да упражняват контрол. Какъвто нямат право при ЗУЧК“, посочи Симеонов.

И разказа как се носели легенди за тъмната стаичка, в която се държала тръжната документация и за „разни криминални обстоятелства за тази изключително ценна и секретна информация“. Дори участниците в търговете за плажовете били задължавани да спазват правилата за конфиденциалност на информацията.

„От 20 концесии само за 12 от тях фактически са се явили по само един-единствен участник. Това е срив. Това е край на демокрацията и на всичко. Три синджира плажа на групировки на мускулести интелектуалци“, отсече Симеонов.

Колега, Коледа е! Дайте да дадем

А съпартиецът му Валентин Касабов влезе в стила на „коледната ирония“:

„Колега Симеонов, какво против имате подаръците за Дядо Коледа. Какво против имате тези момчета да спечелят на тъмно, на влажно плажове без пари. Ми Коледа е! Не ви е срам! И не сте прав – струва ми се, че плажните ивици вече са определени. Това е бащиния - на въпросните мутри. 30 години гледаме, цъкаме. Ми Коледа е!“

ГЕРБ и ОП като Менелай и Парис

Симеонов пак взе думата, за да направи сравнение между сегашното противопоставяне на коалиционните партньори в управлението с Троянската война, започнала заради една жена – хубавата Елена (не е ясно дали се опита да направи аналогия с Ангелкова).

„Зная вашите отношения и чувства, но не бива да ги прехвърляте в политическите ни отношения. Не става въпрос за Менелай и Парис, а става въпрос за две големи партии, които не трябва да влизат в опустошителна битка“, посочи Симеонов.

А Данаил Кирилов обяви спешно, че самата Ангелкова била готова да се яви пред Народното събрание и вече пътува. Въпреки че още в началото на разглеждането на въпросната точка от дневния ред опозицията поиска да бъде извикана в залата.

„Възразявам да се внушава някаква преднамерена разлика между мотивите. Тогава липсваше стратегия, приета от МС. Симеонов е бил могъл да въздейства и да постави определени задачи като вицепремиер с ресор „Туризъм“. Повтарям – новото обстоятелство е оспорване на наредба. Личното ми убеждение е, че не искам да посрещаме митинг на протестиращи хотелиери преди летния сезон“, защити се Кирилов, като прехвърли топката на бившия вицепремиер.

Законодателен терорист

„Действате като абсолютен законодателен терорист!“, не се сдържа и Крум Зарков, визирайки факта, че Кирилов внася спорни предложения по различни закони в последния момент.

„Някой ви е подвел, че промените се поддържат от бранша. Ако си спомняте, онези дебеловрати момчета и онези момичета с джуките и силикона поддържат сегашния закон“, не остана длъжен и Симеонов.

„Не познавам нито дебеловрати концесионери, нито партийни собственици на комплекси. А да кажеш на юрист, че е законодателен терорист, бих казал, че е една много сериозна обида. Но заявявам – променям си изцяло отношението към колегата Зарков. Няма да го третирам повече като юрист, а като комсомолец ентусиаст“, върна „жеста“ председателят на правната комисия.

Дебатите продължиха по линия на "Обединени патриоти". Извадена бе още статистика, според която Ангелкова прекратява договори за плажове, които изтичат чак след една-две години, като целта била бързо да се дадат на нови концесионери. Министерството й бе определено като „министерство на културизма“ по аналогия с дебеловратите концесионери и пр.

Симеонов е виновен

Самата Ангелкова се появи към края на дебатите. За да обяви, че ако искаме да имаме добре стопанисвани плажове, то подготовката за това трябвало да започне отрано – първо, защото тя по закон трябва да обяви през март кои са неохраняемите ивици и второ – защото от 15 май влиза забраната за строителство (каквото на плажа и без това е забранено, б.р.).

По думите на Ангелкова тя не можела да принуди някой да участва в конкурс за плаж. Това бе в отговор на подозрението на Симеонов, че търговете са нагласени поради факта, че се явява само един участник.

Отхвърли обвиненията и за непрозрачност при определянето на концесионера – в комисията участват представители на министерствата на туризма и финансите, на МВР и на Министерския съвет, изброи министърката.

Изброи и съдебния път на жалената наредба, след което обвини Симеонов, че е било в неговите компетенции да я напише, а не в нейните. На което Симеонов после коментира: „Къде се е чуло вицепремиер да пише подзаконови нормативни актове, а не ресорният министър. Сега ЗУЧК има ли наредба?“

„Ако не приемете предложението, ще стане много голяма каша в управлението на плажовете и с осигуряването на безпроблемното протичане на летния сезон“, посочи в заключение Ангелкова.

Но това й изложение не убеди залата. И Данаил Кирилов излезе от трибуната, за да обяви, че оттегля предложението си. Но и заплаши:

„Колеги, не ръкопляскайте. Запомнете кои се изказвахте и какви ще са последствията.“

Да си спомним

Днешните дебати няма как да не извикат спомена от 2017 година, когато се водеше почти същия спор.

След гласуването тогава Симеонов направи прословутото си изказване чрез профила си във фейсбук, според което с измененията в закона плажовете ще бъдат дадени на бившите групировки: 

"Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма, а не по общия ред, определен от закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция. Благодаря на колегите от "Обединени патриоти", които се противопоставиха на предложението в пленарната зала. За съжаление такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против".

И така, равносметката е:

Слънчев бряг-север - Маджо
Слънчев бряг-юг - ВИС
Несебър-юг - ВИС
Поморие-централен - братя Маргини
Бургас-север - братя Маргини
Созопол-Харманите - ВИС
Созопол-централен - подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н.
Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС
На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!

Прав ли е бил Симеонов, всеки може да прецени сам за себе си. Факт е, че министерството ударно търси и намери концесионери на десетки плажове, някои от които с минало.

Така например само през март Ангелкова даде четири апетитни плажа: "Св. Влас - болницата" на "Тера тур сервиз" ЕООД, "Слънчев бряг-север" - на "Голден сендс бийч" ООД, и "Несебър-юг", на "Ауто фактор" ЕООД и плажа в Росенец, където се помещава т.нар. летен Догансарай - на "Хермес Солар" ООД. Всички фирми са свързани с бившите групировки ВИС и СИК, с ДПС и с директора на „Лукойл“ Валентин Златев.