Италия избягна процедура за свръхдефицит, обяви преди малко зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

Постигнато е споразумение за проектобюджета на Рим за 2019 г. То не е идеално, но поне засега позволява на Еврокомисията да не започва дисциплинарна процедура, която да доведе до налагането на глоби, изтъкна Домбровскис.

Споразумението обаче не е и окончателно, което означава, че ЕК може да реразгледа решенето си през януари 2019 г. Това ще се случи, ако Рим не изпълни изцяло постигнатата договорка.

В крайна сметка дефицитът ше бъде 2,04 от БВП вместо 2,4 процента, както бе в предишния вариант, отхвърлен от Еврокомисията.

По-важният структурен дефицит обаче, който изключва еднократните позиции и промените в бизнес цикъла, ще остане непроменен в сравнение с тази година, каза Домбровскис. И нарече този компромис „граничен“. Брюсел искаше намаление поне с 0,1 процента.

Според правилата на ЕС Рим трябваше данамали с 0,6 на сто от БВП структурния си дефицит. Вместо това обаче в първоначалния проектобюджет се съдържаше предложението той да бъде увеличен с 1,2%.

ЕК очаква структурният дефицит на Рим за тази година да бъде 1,8 на сто от БВП – същият като през 2017 г. Италианските власти смятат обаче, че той ще бъде 1,6%.