След 8 месеца и 2 дни в ареста Десислава Иванчeва и Биляна Петрова чуха за трети път, че си отиват вкъщи с мярка "домашен арест". Същата мярка бе разпоредена и за Петко Дюлгеров, който е съобвиняем с тях.

Това е трето такова произнасяне на Специализирания наказателен съд (СНС), по-конкретно на съдия Иво Хинов.

Мотивите ще бъдат обявени по-късно.

Досега веднъж съдия Хинов ги пусна, но не разпореди незабавно изпълнение. АСНС отмени определението му след седмица.

После той постанови същото, но и "незабавно изпълнение", т. е. .- мярката да влезе в сила, преди АСНС да се произнесе. (в същия казус бе и третият подсъдим Петко Дюлгеров, но за него прокуратурата не протестира, б.р.).

Прокуратурата обаче атакува с "особно искане" още същия ден решението му и АСНС безпрецедентно го спря за часове.

Това предизвика изпращане на проверка в Апелативния съд по заповед на председателя на ВКС Лозан Панов, писмо на съдии срещу него и в крайна сметка Панов бе "пратен" на Инспектората от ВСС дали не влияе върху съдии.

Този път съдия Иво Хинов разпореди решенито му да влезе в сила в 3-дневен срок, Това прави - до събота до обяд, изрично подчерта съдията.

По закон АСНС има 7 дни да отмени решението му.

Пред журналисти прокурор Илиян Рангелов каза, че първо трябва да видят мотивите на съда, които са 40 страници, и ако са съгласни с тях - не е задължително да протестира променената мярка.

"Преди да бъдем прокурори, следователи или адвокати, трябва да бъдем хора - каза след това адвокат Емануил Йорданов, който защитава Петрова. - Наближават едни от най-светлите празници. Смятам, че е крайно време  у някои човещината да надделее. А ако не може - да правят каквото знаят!"

Според медии съдията е разпоредил слагането на тримата подсъдими на електронни гривни. Това обаче едва ли е изпълнимо, тъй като след десетилетие на обсъждания, поредните гривни вече са в България, но, както Клуб Z писа, още не са въведени в експлоатация от Министерството на правосъдието, защото се чака да приключат всички дейности по съответния европроект.