"Може би единствено проблемът е, че на неподходящо място е попаднал г-н Чоков и е бил срещнат от неподходящ човек и от неговото обкръжение."

С този извод на адвокат Иво Найденов сагата със снимания в заведение "арестант" Ценко Чоков придоби съвсем оперетен обрат. Днес от думите на бившия кмет на Галиче стана ясно, че той минал за малко да си вземе храна за вкъщи и тогава в ресторант "Проя" в Драгалевци го снимала "охраната на г- Гешев". Става въпрос за две "яки момчета", "видимо въоръжени", които охраняват зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Това потвърдил и сервитьорът в заведението, когото обаче Апелативният спецсъд отказа да разпита.

Затова и полицейски патрул от СДВР пристигнал изумително бързо - за 5 мин.

След като научил кои са двамата, които го снимат, бившият кмет решил да си трае, за да си няма повече проблеми.

Ценко Чоков дойде днес с патерици в сградата на Апелативния спецсъд заради експресно вчерашно искане на прокуратурата за изменение на мярката му за неотклонение "домашен арест" в "задържане под стража".

След като се появиха снимки и полицейска проверка, която установила, че на 17 декември Чоков е в столичен ресторант, държавното обвинение се самосезира и дори заплаши, че Районната прокуратура започва досъдебно производство срещу лекари за фалшива съдебномедицинска експертиза. СДВР пък написа до съда писмо, че той не е открит на домашния адрес, който би трябвало да обитава.

Чоков е под домашен арест от 26 септември, но има разрешение от съда да посещава места, свързани с лечението на безбройните му болести.

Днес защитата извади експертизи освен за зъболекар, още и от уролог, за ехограф и правена колоноскопия, а самият Чоков каза, че белият му дроб е раздут и има документи за това. Освен това има насрочена операция за 2 януари 2019 г.

В същия ден се оказва, че той трябва да е бил на зъболекар в "Красно село". Прокуратурата пък приложи документ, че въпросният зъболекарски център работи от 8 до 17 ч. Свидетели в съда бяха полицейските служители, които са констатирали присъствието на Чоков в заведението след 19 ч.

Затова и защитата днес пледираше, че той си е вземал храна на прибиране за вкъщи от зъболекаря, а работното време нямало абсолютно никакво значение - защото и съдът е с работно време до 17 ч., но практически заседава до много по-късно.

Бе намесено и малкото внуче на Чоков - той си вземал храна от ресторант "Проя", защото в момента жена му, която иначе го обгрижва, е при детето.

Прокуратурата констатира нещо забележително:

"На всяко следващо заседание г-н Чоков се явява пред нас във все по-добро и по-добро здравословно състояние. От маса тук - по средата на залата, на носилка, на която лежеше, той се яви вече с количка, а днес се яви почти на собствен ход", каза обвинителката Биляна Дукова.

Изводът на прокуратурата е, че не е необходимо да се назначава нова съдебномедицинска експертиза, за да се види, че състоянието на Чоков се подобрява.

При г-н Чоков има десетки заболявания и голяма част от тях не са свързани с начина му на придвижване и възможността му да ходи“, възпротиви се адвокатът му Илиян Василев.

Той каза, че това, че Чоков се движи по-лесно, не пречи, ако бъде върнат в ареста, след няколко дни другите заболявания да го вкарат в гроба. Илиян Василев намеси и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова - че явно тя била експерт по здравето вече, защото се поизнесла вместо медицински лица и експерти.

Затова тримата адвокати на Чоков искат експертиза - независимо кои ще са експертите. Артистично Илиян Василев дори предложи на прокурорката тя да ги посочи.

Двамата свидетели полицаи, които са пратени при Чоков в заведението и са констатирали, че това е той, заявиха, че не са видели нито патерици, нито пакет храна за вкъщи, а арестантът си е тръгнал на собствен ход.

На това самият Чоков опонира, че си оставил патериците на входа, защото иначе нямало да го обслужат. Така например и таксита не го качили близо 20-30 мин., защото "като видят човек инвалид, мислят, че няма 5 лева за бакшиш".

Освен че е на диета, той искал и да хапне сладко, защото има и диабет.

Защитата му пледира, че в позволението на съда, че може да излиза в този ден, никъде няма посочен маршрут или ограничения - освен че е "във връзка с ходене на зъболекар".

"А не да бързате да приключите делото така, че вашето решение да влезе още в първите новинарски емисии - така че народонаселението да бъде успокоено, че някой, а именно АСНС бди над обществото", каза на съдиите Илиян Василев.

Очаквано съдебният състав с председател Георги Ушев постанови, че Ценко Чоков остава в ареста. Ушев, който е председател и на целия съд, постанови, че отклонения от мярката "домашен арест" се позволяват само за удовлетворяване на елементарни житейски нужди (именно същият състав пусна Чоков да се лекува при зъболекар). Съдът не се съгласи със защитата, че липсата на указания от колко до колко часа можеш да не бъдеш вкъщи ти позволява да ходиш където искаш. Мярката не подлежи на обжалване.