Както стана ясно още снощи, "Манчестър Юнайтед" назначи бившия футболист на клуба Оле Гунар Солскяр за временен старши треньор на мястото на уволнения Жозе Моуриньо. Норвежецът ще води "червените дяволи" до края на сезона, после се завръща в клуба си "Молде", начело на който е от 2015 г.

Видео с най-великия момент в кариерата на бившия стрелец - с победния му гол за 2:1 на финала на Шампионската лига срещу "Байерн" (Мюнхен) на 26 май 1999 г. в Барселона, бе публикувано на сайта на "Юнайтед" и бързо свалено, но на всички стана ясно, че той ще поеме щафетата от Моуриньо, който си стегна багажа още снощи.

А до месец май шефовете на "червените дяволи" трябва да имат яснота за постоянен наставник.

"Манчестър Юнайтед" е в моето сърце и е прекрасно да се завърна в клуба в тази роля, заяви Солскяр, който беше 11 сезона в Манчестър, изигра 366 мача, вкара 126 гола и шест пъти стана шампион на Висшата лига. - Нямам търпение да започна да работя с този толкова талантлив състав, щаб и с всеки един човек в клуба."

Първата тренировка на Солскяр е още днес. Той ще бъде придружен от един от верните "лейтенанти" на Алекс Фъргюсън - Майк Филън. На работа от щаба на Моуриньо също така остават Майкъл Карик и Кийрън Маккена. Дебютът на Оле е в събота, когато "червените дяволи" гостуват на "Кардиф" във Висшата лига.

С това се поставя началото на празничната програма, а "Юнайтед" има следните съперници: "Хъдърсфийлд", "Борнемут", "Нюкасъл" и "Рединг", а на 13 януари отборът гостува на "Тотнъм" в двубой от третия кръг за Купата на Футболната асоциация.

Оле Солскяр и съпругата му Силе имат трима синове - Ноа, Карна и Илай. На този етап не е ясно дали семейството ще последва треньора в Манчестър. Жозе Моуриньо две години и половина живя в хотел и сега британската преса твърди, че клубът трябва да плати над 500 хиляди паунда за престоя му там.

Почти сигурно "Манчестър Юнайтед" е заплатил на "Молде" за наема на Солскяр. 

"Екзекуторът с бебешко лице", както го наричаха на Острова, бе закупен за 1,5 милиона паунда през 1996 г., когато в клуба още беше Ерик Кантона. Постепенно той оформи знаменито нападателно каре, заедно с Анди Коул, Дуайт Йорк и Теди Шерингам в един от най-силните отбори в историята на "червените дяволи".

Според в. "Сън" клубът вече е набелязал футболисти за зимна селекция. Един от тях е бразилецът Дъглас Коста, който заради идването на Кристиано Роналдо играе рядко в "Ювентус". На "Олд Трафорд" ще опитат да привлекат и така желания от Моуриньо централен защитник. С най-големи шансове е белгиецът Тоби Алдервайрелд от "Тотнъм".