Китайски хакери са прониквали години наред в секретните дипломатически комуникации на Европейския съюз, съобщава "Ню Йорк таймс".

Те са свалили хиляди телеграми, разкриващи тревоги за непредвидимата администрация на Доналд Тръмп, борбата за справяне с Русия и Китай и опасността Иран да възстанови ядрената си програма, пише изданието.

Една от телеграмите описва срещата между президентите на Русия и САЩ в Хелзинки миналия юли като "успешна (поне за Путин)", а друга, от срещата на върха ЕС-Китай в Пекин на 16 юли т.г.,  цитира китайския президента Си Дзинпин да сравнява търговската политика на Тръмп с "боксов мач без правила".

Хакерите в продължение на три години са използвали техники на елитно подразделение на китайската армия. Копирали телеграмите от сигурна мрежа и ги качвали на създаден от тях уебсайт според Area 1, фирма, основана от трима бивши служители на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която е открила пробива и е предоставила на вестника 1 100 от изтеклите секретни грами. "Ню Йорк таймс" публикува част от тях.

Те вдигат завесата над опитите на Европа да вникне в причините на международните кризи на три континента, съдържат меморандуми от срещи с лидери на Саудитска Арабия, Израел и други държави.

Кибер-пиратите проникнали и в защитените мрежи на ООН и на министерства и външните работи и финансите на различни страни. Те изучавали подробности от преговорите между ЕС и САЩ за Трансатлантическото търговско и икономическо партньорство и за растящото напрежение на между САЩ и Северна Корея през 2016 година.

Хакерите са  проникнали в тайната електронна кореспонденция на повече от 100 институции и организации, които не са знаели за това допреди няколко дни. Грамите съдържат например подробни доклади за европейски дипломати, че може би Русия вече е разположила ядрени оръжия на анексирания от нея през 2014 година Кримски полуостров.

В една от тях европейски дипломати цитират Си да казва в частен разговор, че страната му "няма да се поддаде на американския натиск", "дори от търговската война да пострадат всички".

Европейски представители свидетелства за това как Вашингтон се заел с "контрол на щетите" след злополучната за Тръмп съвместна пресконференция с Путин в Хелзинки през юли. Представителка на делегацията на ЕС във Вашингтон препоръчва дипломатите на държавите членки винаги да споменават САЩ като "нашия най-важен партньор", за да се опитат да преодолеят отрицателното отношение съм ЕС, създавано от новата американска администрация. Същата грама препоръчва на европейските дипломации да заобикалят Тръмп и да работят направо с членове на американския Конгрес.

"Ню Йорк таймс" цитира изявление на секретариата на Съвета на ЕС, че “знае за твърденията, отнасящи се  до потенциално изтичане на чувствителна информация и активно разследва проблема".

Публикуваната европейска комуникация обаче не е с толкова високо ниво на секретност колкото публикуваните през 2010 година от Уикилийка 250 000 грами на Държавния департамент, отбелязва вестникът. Той посочва, че най-секретните документи на ЕС, включително за преговорите по иранската ядрена програма, са в отделни и по-надеждно защитени информационни масиви.

Освен това, за разлика от Уикилийкс и от руската хакерска атака срещу Националния комитет на Демократическата партия през 2016 година, китайците не са публикували открития материал, действията им са били чист шпионаж. Те са успели да проникнат в дипломатическата електронна поща на Кипър, откъдето са се сдобили с паролите на системата за обмен на дипломатическа информация на целия Европейски съюз. В акцията им няма нищо особено сложно от хакерска гледна точка според цитирания от вестника изпълнителен директор на Area 1 Орен Фолковиц.

Европейската комисия потвърди, че е имало мащабна хакерска атака срещу институциите на Европейския съюз, предаде БТА, както цитира заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

"Можем да потвърдим, че е имало предполагаем пробив на комуникационните системи на институции на ЕС, но ние не коментираме информациите за възможно изтичане на информация", каза Домбровскис на брифинг днес. "Нито една организация, нито една структура в нито една страна по света не е неуязвима за кибератаки. Ние се отнасяме към този проблем изключително сериозно, укрепваме нашата система за киберсигурност и нашите способности за реагиране на тези атаки".