Белият дом разпространи видеообръщение, в което президентът Доналд Тръмп обяснява неочакваното си решение да изтегли войските на САЩ от Сирия, предаде Асошиейтед прес. 

"Ние спечелихме срещу ИДИЛ". "Време е нашите военни да се върнат у дома", заявява Тръмп. 

Вчера официални американски представители съобщиха, че Тръмп ще изтегли от Сирия всичките 2000 американски войници, намиращи се там. Това предизвика тревога и възмущение сред републиканските законодатели. Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента да взима това решение. Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП. 

В обръщението си Тръмп посочва колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка.

"Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той. 

Висш правителствен служител заяви пред репортери, че решението за изтегляне на американските военни се базира на убеждението на Тръмп, че американските войници в Сирия нямат други задачи освен да се бият с "Ислямска държава", която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна. 

Тръмп написа още в туитър:

"Напускането на Сирия не беше изненада. Водил съм кампания за това години наред, а преди шест месеца, когато съвсем публично заявих, че искам да го направя, се съгласих да остана още известно време. Русия, Иран, Сирия и други са местният враг на ИД. Ние вършехме тяхната работа. Време е да се върнем у дома и да се възстановим. Да направим Америка отново велика".

Той добави, че "е време най-после други да се бият в Близкия изток" и че САЩ не държат да са "жандарма на Близкия изток"

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия. Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона.

Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си. А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още има да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Президентът Доналд Тръмп не е обсъждал предварително с турския президент Реджеп Тайип Ердоган решението си да изтегли американските войски от Сирия. Това заяви снощи висш представител на американското правителство, предаде Ройтерс. 

"Президент сам взе това решение. Не го е обсъждал с президента Ердоган. Той информира президента Ердоган за решението си", каза пред репортери служителят, пожелал да остане анонимен. 

Той заяви също, че САЩ смятат, че отделните територии в Сирия, които все още са под контрола на "Ислямска държава", могат да бъдат прочистени от САЩ и от оставащите сили на техните партньори.

Решението да се изтеглят войските на САЩ от Сирия създава перспективи за политическо уреждане на сирийската криза, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.
Въоръжената коалиция Сирийски демократични сили (СДС), която е съставена основно от кюрдски бойци, определи решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия като удар с нож в гърба, съобщи телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирайки представител на командването на СДС.

"Това е предателство и удар с нож в гърба", заяви кюрдският представител.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще проучи решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия. 
Нетаняху отбеляза, че в последните дни е обсъдил това изтегляне с президента и държавния секретар на САЩ.

"Те дадоха да се разбере, че имат други начини за влияние в района. Ще проучим сроковете на това изтегляне, начините на извършването му и, разбира се, какво значение ще има това за нас. При всички случаи ще се постараем да опазим сигурността на Израел и да осигурим защитата му", каза израелският премиер.