Парламентът закри днес министерството по европредседателството и освободи Лиляна Павлова като министър. От 1 януари 2019 година министерството се закрива заради приключването на ротационното председателство на триото Естония-България-Австрия.

Гласуването бе предшествано от дебат, като най-конкретен в оценките си бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов.Той постави оценка 5,5 на председателството. Половинката не достигнала заради недостатъците на "политическата прослойка". Той поясни, че не се е показало национално единение и е било направено всичко възможно, за да се "опропасти" работата на изпълнителната власт

"То не бяха протести, синдикални митинги, вотове на недоверие, прегръщане на чумави кози", поясни Симеонов.

Според него обаче въпреки това резултатите са добри.

По време на Председателството България беше не просто посредник, а лидер. България доказа, че е надежден, отговорен и решителен партньор. Това заяви Ивелина Василева (ГЕРБ). Според нея несъмнено първото българско председателство на Съвета на ЕС е успех.

"Иска ми се да дадем честно и заслужено признание на правителството и на Лиляна Павлова. Председателството започна с много силни очаквания, с напрежение, с опити за спекулации и внушения, за това че правителството няма да се справи. Премина в изключително интензивен темп и завърши с оценка, дадена не само от обществото ни, а и от външните ни партньори, че е изключително ефективно проведено. Българското председателство можем да обобщим така - резултатност и ефективност, при сравнително скромни разходи", каза Василева.

От днес ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко. Това заяви Кристиан Вигенин (БСП). Той изтъкна, че предложението за закриването на министерството е закъсняло и това е можело да стане още преди месеци.

"По отношение на размера на средствата, които бяха изхарчени за българското председателство Лиляна Павлова заяви вчера, че то е едно от най-скромните. Пошегувах се, че то е дори по-малко от една глоба на ЕК. Ще поискаме детайлна справка от министъра на финансите за това къде и какви средства са отишли по време на председателството и ще направим своите изводи", каза още Вигенин.

Той обаче припомни, че някои от спонсорите на председателството сега са в ареста или се издирват от Интерпол.

 

Страната ни се справи успешно, заяви зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов.

"Председателството беше успешно и перфектно", заяви Цветанов.

Той изтъкна, че в ГЕРБ не са възприемали председателството като такова на партията, а на България. Цветанов смята, че чрез председателството България е получила легитимация от европейски лидери и институции.