Сенатът на САЩ прие единодушно проектозакон, който превръща във федерално престъпление линчуването, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Линчуването или извършването на екзекуция без съд отбелязва един от расистките епизоди от историята на държавата. 

Тримата чернокожи сенатори - един републиканец и двама демократи, бяха внесли заедно текста в началото на годината. 

Сенаторът и спряганият за кандидат на Демократическата партия на президентските избори през 2020 г. Кори Букър определи приемането му като "красив и знаков момент".

"Имаме възможността да признаем грешките на историята ни, да почетем паметта на брутално убитите и да оставим наследство, за да знаят бъдещите поколения, че след 200 опита за един век това събрание взе правилния избор", заяви той.

Ако текстът бъде приет и от Камарата на представителите, линчуването вече ще се смята от американското правосъдие за "върховен израз на расизма" след Гражданската война.

Линчуването ще се квалифицира от федералните власти като "престъпление от омраза", категория закононарушения, чиито жертви са били набелязани заради истинска или предполагаема принадлежност към определена расова група или вероизповедание, заради сексуална ориентация или инвалидност.

В законопроекта се отбелязва, че 4472 души, предимно чернокожи, са били линчувани между 1882 и 1968 г. Същевременно робството е забранено с 13-ата поправка на Конституцията на САЩ още през 1865 г.

Според сенаторката от Калифорния Камала Харис, която е друг възможен съперник на Доналд Тръмп през 2020 г., законът ще помогне на американците да казват истината за миналото си.