Самообявилият се за нов собственик на концесионера на ски зоната в Банско Марк Жирардели и десет министри на околната среда и водите бяха дадени на ДАНС и антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Причината – представителите на Министерския съвет от 2001 година досега не са извършили проверката, вменена им по закона за мерките срещу изпирането на пари – а именно да установят кой е реалният собственик на „Юлен“ АД.

Сигнал до ДАНС и антикорупционната комисия е подал екологът и изпълнителен директор на Институт за зелена политика Петко Ковачев. Това е станало на 18 декември. Ковачев е сезирал институциите за това още през януари, като е бил викан и на разговори. Но до момента не е уведомен има ли резултат по сигнала му.

По закон в случая министрите трябва да идентифицират действителния собственик на дружеството, с което ще се сключва договор за концесия. Ковачев пита дали от 2001 година насам, от когато датира договорът с „Юлен“ някой от министрите на екологията е изпълнил това си законово задължение. За този период министри са били Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Нона Караджова, Юлиан Попов, Искра Михайлова, Станислав Атанасов, Светлана Жекова, Ивелина Василева, Ирина Костова и настоящият титуляр в МОСВ – Нено Димов.

„От 2001 година досега всички министри на околната среда и водите за в нарушение на изискванията на ЗМИП в качеството си на концеденти. По този начин те са създали сериозни предпоставки за възможно пране на пари през различни бизнес инициативи, свързани със ски зона „Банско“, строителния бум в града и в региона и свързани с тях други инициативи“, посочват от института.

Сигналът идва в момент, в който Димов започна преговори с концесионера, който изведнъж реши да се осветли като собственик на „Юлен“ – ски легендата Жирардели за изменение на концесионния договор. Неведнъж на Димов му е бил задаван въпросът знае ли кой стои зад дружеството, собственост на офшорката „Т.А.К. сървисис лимитед“. И отговорът винаги е бил, че не знае. Неотдавна в официален отговор на Министерския съвет на запитване от „Биволъ“ отговорът бе същия. Въпреки че лично премиерът Бойко Борисов бе заявил в телевизионно интервю, че собственик на „Юлен“ АД е Цеко Минев – собственик на Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски.

Самият Жирардели, който реши да се „оповести“ чрез едно кратко прессъобщение на МОСВ за водените преговори с концесионера, твърди, че е придобил дружеството през 2016 година.

От Института обаче подлагат на съмнение достоверността на тази информация. Питат също така с какви пари е придобил акционерните дялове на офшорката и настояват да се направи проверка.

„Трябва със съжаление да констатираме, че случаят със собствеността на „Юлен“ АД е фрапантен пример за отказ от страна на правителството на България да работи за превенция на прането на пари. Нещо повече, де факто с отказа от контрол върху собствеността, е позволено неясни лица, скрити зад вериха от офшорки, да определят политиката на България в сектора на туризъм и да прокарват проекти, които нарушават българското и европейското екологично законодателство“, посочва в заключение Ковачев.