До Гърция по магистрала ще се пътува най-рано през 2020 г. и най-късно през 2022 г., заяви транспортният министър Николина Ангелкова пред Нова ТВ.

Лот 4 на Автомагистрала "Струма" (б.р., Сандански-Кулата) е квалифициран като високорисков, като проверка на Агенция "Пътна инфраструктура" преди седмица показа, че на участъка няма нито техника, нито работници.

"Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%", каза министърът. "Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, призна Николина Ангелкова.

През следващия програмен период 2014-2020 г. приоритет ще бъде довършването на Лот 3 - от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020-2022 г. Там се намира и 15,5-километровият тунел, чиято стойност се пресмята на невероятните от 1,5 млрд. до 3 млрд. евро.

На фона на тези милиарди, автомагистрала "Хемус", която също се очаква да бъде готова най-късно през 2022 г., ще струва само 780 млн. евро.

Министър Ангелкова увери, че ще има тунел под Шипка, а пътят София-Видин също ще бъде вкаран в приоритетите на правителството.