Общо 3,572 милиарда души са гледали някаква част от Световното по футбол в Русия, информира ФИФА, цитирайки изследване на PMSE ("Пъблицис медия спорт енд ентъртейнмънт").

PMSE се опира на данни на телевизиите, които са излъчвали двубоите, и на други източници. 

3,26 милиарда са избрали телевизията, а други 309,7 милиона - дигитален източник (телефон, таблет, лаптоп, компютър и т.н.).

Финалът Франция - Хърватия е наблюдаван от 1,12 милиарда (884 милиона по телевизията и 231,82 млн. дигитално) души. Средно 191 млн. са гледали всеки един от 64-те двубоя, което е огромна стойност спрямо всяко друго събитие в ефира.

По гледаемост Мондиалът в Русия надвишава бразилския по всички показатели. 3,04 млрд. са проследили поне три минути, което е с 10,9 процента повече, отколкото в Бразилия. 2,49 млрд. са видели поне 30 минути (1,95 млрд. през 2014 г.).

Полуфиналът Англия - Хърватия е приклякъл 327,5 милиона пред екраните.

"Тези данни идват в подкрепа на твърдението, че Световното в Русия е най-доброто досега, коментира Филип льо Флош, шефът на рекламата на ФИФА. - Фактът, че половината от населението по света е гледало първенството, говори за това, че не просто му се предлага най-високото качество на нашето излъчване на живо, а също, че хората навсякъде са ненаситни за футбол от световна класа."