Българският енергиен холдинг (БЕХ) e платил 324 милиона лева, за да закупи необходимите квоти, без които ТЕЦ "Марица изток 2" не би могла да работи през 2019 г. Средната цена е 21 евро за тон въглеродни емисии. Допреди година цената беше три пъти по-ниска.

"Това е една добра новина и дава сигурност на колегите в Маришкия басейн за това, че ще могат да работят спокойно и нашата енергийна система ще бъде напълно стабилна през бъде предстоящите зимни месеци. Квотите покриват предходната година. Тези сега за закупени за 2019 г. Ако до март 2019 на регистъра не е зареден с тези квоти, това означава, че ТЕЦ-ът няма възможност да работи", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Наред с плащанията за квотите, в Министерството на енергетиката бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на интерконектора Гърция-България по ОП "Иновации и конкурентоспособност". На базата на този договор е предоставен грант на компанията Ай Си Джи Би от 39 млн. евро. 

Предоставянето на тази финансова помощ по думите й е стъпка напред към осигуряване на реализация на проекта, осигуряване на финансирането и даване на възможност за строителството в рамките на следващите няколко месеца.

"Това е една добра новина за българската енергетика и знак, че страната ни изпълнява ангажиментите си по стратегически проекти от значение за ЕС", допълни Петкова.

Проектът за газовата връзка с Гърция е сред седемте стратегически за Европейския съюз проекта.

Одобрена от енергийния регулатор е и третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска до българо-сръбската граница, съобщи още Петкова относно мерките от актуализираната енергийна стратегия до 2020 г., които са със срок до 31 декември 2018 г.

"КЕВР излезе с решение, на базата на това решение беше одобрена процедурата по третата фаза на пазарния тест, които "Булгартрансгаз" обяви. Третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница. За неговата реализацията трябва да бъде проведен пазарен тест, който да даде отговор на един много важен въпрос налице ли е икономически интерес и доколко ефективна ще бъде нейната експлоатация", каза тя.

Газопроводът до Сърбия е част от евентуалната втора тръба на "Турски поток", която "Газпром" и българското правителство се надяват да мине през България. От нея зависи и съдбата на хъб "Балкан".