В последния работен ден преди празниците коледното настроение се е настанило във всяко кътче на София. По традиция трите дни на Коледа са време за семейството – но на немалко сцени у нас считат публиката за част от своето арт семейство.

Редица институции ще си дадат почивка - от 24 до 26 представления няма да се играят в Народен театър „Иван Вазов“, Младежки театър „Николай Бинев“, Сатиричен театър, Театър „София“, Театър „Азарян“… Затворени за празниците ще останат още Домът на киното, „Одеон“, Музикалният театър. Кината в търговските центрове обаче ще са на разположение – в момента на екран са филмите „Бохемска рапсодия“, „Астерикс: Тайната на вълшебната отвара“, „Бъмбълби“, „Втори шанс“, римейк на коледната класика „Гринч“, „Мери Попинз се завръща“, българския „Смарт Коледа“, анимираният „Спайдърмен: В Спайди вселената“ и още.

За почитателите на преживяванията на открито на 21 декември се открива ледената пързалка в езерото „Ариана“, а Коледният базар може да бъде посетен в Градската градина до 23 декември.

Ето още какво, кога и къде около Коледа:

24 декември, понеделник

Коледен базар на изкуствата – 10,30 ч., Зала София и фоайе, ет. 2 на „Гранд хотел София“

***

GAME Nights с настолни игри – 21 ч., Cush.BAR

Наборът от игри включва Dixit, „Монополи“ в специална версия в стила на „Игра на тронове“, както и класическите домино, шах, табла и листчета.

25 декември, вторник

Изложба на десет илюстрации от книгата „Писма от Дядо Коледа“ на Дж. Р. Р. Толкин – 10 ч., УниКредит Студио – Пространство за съвременно изкуство

Илюстрациите, рисувани от автора, могат да се разгледат до 11 януари.

***

Коледно матине на Софийска филхармония – 11 ч., зала „България“

С участието на Детския филхармоничен хор и солистите Любена Нинова и Георги Султанов. Ще дирижира Славил Димитров. В програмата влизат български коледарски песни и коледни песни на европейските народи, както и любими произведения от световната класика.

***

Традиционен концерт на Софийската филхармония и Хора на Софийските момчета – 18 ч., зала „България“

С участието на Атанас Атанасов (орган) и Владан Иванчев (акордеон) и клавирния съпровод на Зорница Гетова. Диригент е Адриана Благоева.

26 декември, сряда

„Зрънце любов – научна работилница“, уъркшоп за деца – 13 ч., „Музейко“

Децата над 7 години са поканени заедно с родителите си да изработят сами хранилка за птици, която после да поставят по дърветата в квартала си.

***

„Разговори с мама“ от Жорди Галсеран, постановка на Венцислав Кулев – 15 ч., „Театър 199“

С участието на Меглена Караламбова и Георги Къркеланов

***

„Зрънце любов – научна работилница“, уъркшоп за деца – 16 ч., „Музейко“

***

„Лейтенантът от Инишмор“ от Мартин Макдона, постановка на Асен Блатечки – 19 ч., Театър „Сълза и смях“

С участието на Роберт Янакиев, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Евелин Костова, Пламен Манасиев, Йосиф Шамли, Калоян Трифонов, Александър Сано

***

„Театър, любов моя!“, текст от Валери Петров, постановка на Касиел Ноа Ашер – 19,30 ч., „Театър 199“

С участието на Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова

"Площад Славейков"