Главният прокурор Сотир Цацаров е разбрал от телевизиите, че петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели е мажоритарен собственик на фирмата концесионер на ски-зоната в Банско "Юлен" АД.

Това е заявил самият той пред "Дневник".

От отговора на Цацаров се разбира, че той не е имал предвид Жирардели, когато в края на ноември заяви в "Шоуто на Слави", че прокуратурата знае кой е собственикът на "Юлен" АД. Което е странно предвид заявката на Жирардели, че е купил дружеството още през 2016 г.

През юни, след проверка, прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. Той каза още, че в резултат на същата проверка вече е установено кой е реалният собственик на "Юлен", но по памет не може да цитира името му. На следващия ден, потърсена от "Дневник" за коментар, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че още при оповестяването на резултатите от проверката през юни е изброила детайлно четирите акционера, които имат участие в "Юлен" - "Пирин турист" ООД, Община Банско, "Такс сървисиз лимитед" и "Апенвалд туристик - България". Тогава прокуратурата все още очакваше информация от Вирджинските острови за "Такс сървисиз лимитед", за да се достигне до реалния собственик.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: "Всички знаят, нищо, че го крият - за Цеко Минев става въпрос." Месец по-рано адвокатът на "Юлен" Петър Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик - кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

В началото на тази седмица обаче изненадващо ски шампионът обяви, че той стои зад "Юлен" АД.

Ден по-късно, в първото си интервю като собственик, Марк Жирардели заяви, че е купил дружеството още през 2016 г., а проучването и подготовката на сделката е продължило 4 години. На въпрос защо чак сега го обявява, Жирардели отвърна, че преди това не е бил питан.

Българските власти обаче очевидно не са били уведомени за това, въпреки че става дума за компания, която държи 30-годишна концесия и която е обект на проверки от различни институции. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е разбрал за собствеността на Жирардели от телевизорите, а премиерът Бойко Борисов зае позата на наблюдател и коментира въпроса с: "И аз, като вас, слушам".

Проверка в Търговския регистър показва, че към края на 2017 г. най-голям акционер в "Юлен" АД продължава да бъде офшорката от Британските Вирджински острови "Т.А.К сървисис лимитед" (в съобщението на екоминистерството, че Жижардели е собственик и в изявленията на прокуратурата тя е изписана като "Такс сървисиз лимитед"- бел. ред.). По данни на в. "Сега" през юни тази година се е провело последното общо събрание на "Юлен". Към тази дата обаче Жирардели все още не е вписан като собственик на "Т.А.К сървисиз лимитед". По това време въпросната офшорна фирма е собственост на кипърската DUC Noninees, която се управлява от кипъреца Георгиус Георгиу.

Позовавайки се на документи от кипърския търговски регистър, "Биволъ" твърди, че има промяна в собствеността на кипърското дружество, но тя е нанесена през 2017 г. Тогава Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания - CYF Services Ltd, чийто собственик от 2015 г. досега е Августа Пападополу.