Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за предстоящото изтегляне на американските войски от Сирия, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирайки говорител на Пентагона.
Говорителят отказа да съобщи други подробности.
Тръмп обяви намерението си да изтегли американските военнослужещи от Сирия, заявявайки, че победата на Ислямска държава е постигната. Според американски официални представители изтеглянето на над 2000-те американски военнослужещи може да отнеме 60 до 100 дни, отбелязва ТАСС.
Президентът на САЩ има намерение изтеглянето да се извърши бавно и при тясна координация с Турция. Целта е да се избегне вакуум във властта в регионите, контролирани от кюрдските бунтовници. Оттеглянето на американските сили обаче ще остави кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) без военна подкрепа в момент, когато Анкара заплашва да я нападне. Официалната турска позиция е, че СЗН е терористична организация, припомня АФП.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп се договориха снощи да се координират, за да не допуснат вакуум във властта при изтеглянето на Съединените щати от Сирия. Това заяви канцеларията на турския президент, съобщавайки за състоялия се телефонен разговор между двамата лидери, предаде Ройтерс. Ердоган е изразил задоволство от предприетите от Вашингтон стъпки за борба с тероризма в Сирия и е казал, че Турция е готова да предостави всякаква подкрепа в тази сфера, съобщи Анкара. 
В Туитър Ердоган изрази надежда, че разговорите му с Тръмп ще се отразят благотворно на отношенията между двете страни, предаде ТАСС.

"Днес с президента на САЩ Доналд Тръмп проведохме продуктивен разговор, по време на който се договорихме да развиваме сътрудничеството в различни сфери, от търговските отношения до Сирия. Желанието ми е нашите отношения да се отразят благотворно на нашите страни и нашия регион", написа Ердоган в Туитър.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също съобщи в Туитър, че е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е обсъдил с него "бавното и изключително координирано" изтегляне на американските войски от Сирия.
Тръмп написа, че е провел "дълъг и продуктивен" разговор с Ердоган, че двамата са обсъдили "Ислямска държава", ангажимента на двете страни в Сирия, както и "бавното и изключително координирано изтегляне оттам на американските военни.

"След дълги години се връщаме у дома", заявява Тръмп.

Двамата са разговаряли и "много нарасналата" търговията между двете страни.

Решението на Тръмп да изтегли американските сили от Сирия бе разкритикувано от американски законодатели, включително от неговата Републиканска партия, и доведе до оставката на министъра на отбраната Джим Матис, пише БТА.