Турция възнамерява да навлезе възможно най-скоро в сирийските райони източно от река Ефрат, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от световните агенции.

"Ще координираме със САЩ изтеглянето на войските им (от Сирия). Възнамеряваме възможно най-скоро да се придвижим източно от Ефрат", заяви Чавушоглу.

"Турция работи по това след изтеглянето на САЩ в Сирия да не се образува вакуум, който да се запълни от терористични организации", добави той.

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калън, съобщи вчера, че Турция ще увеличи координацията си в Сирия и с Русия, включително за районите източно от река Ефрат.

На 12 декември Ердоган обяви, че в скоро време ще започне турска операция срещу кюрдските формирования в Северна Сирия източно от река Ефрат. Целта на Анкара е да не допусне създаването на държава на кюрдите в Северна Сирия, която граничи с населените с кюрди турски провинции.

Това бе анонсирано преди американският президент Доналд Тръмп да подпише указа за изтеглянето на американските войски - едно от предизборните му обещания в кампанията му за президент. Изтеглянето на близо 2000-те американски военни от Сирия се очаква да отнеме около сто дни.