Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че спирането на работата на част от правителствените служби ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията му за финансиране на строежа на стената по границата с Мексико, предаде Ройтерс.

Американското правителство частично спря работа в събота заради спор около средствата, които да бъдат предвидени в бюджета за стената с Мексико. Тръмп поиска 5 милиарда долара, демократите са против. 

"Не мога да ви кажа кога ще заработи отново правителството", каза Тръмп в Белия дом след видеоконферентен разговор по случай Коледа с американските войски в чужбина. "Мога да ви кажа, че няма да заработи отново, докато не построим стена, ограда, както и да го наричат. Ще го нарека, както те искат, но това е едно и също. Това е преграда пред хората, които прииждат в страната, преграда пред наркотиците", каза Тръмп и добави, че ако няма стена, правителството няма да поднови работа. 

Засега няма изгледи да се постигне компромис и е възможно т.нар. затваряне на правителството да продължи и през новата година. 
Тръмп днес отново разкритикува Управлението за федерален резерв, което миналата седмица увеличи с четвърт процентен пункт основната си лихва. Те прекалено бързо вдигат лихвения процент, това е моето мнение, каза Тръмп. 
За да успокои пазарите, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в края на миналата седмица, че президентът не планира да уволни шефа на Федералния резерв Джероум Пауъл, както заявиха източници на агенция Блумбърг. Въпреки усилията на Мнучин вчера индексите на фондовите борси продължиха да спадат, като индексът на Дау Джоунс намаля с близо 3 на сто, а индексът на Стандард енд Пуърс изгуби около 2,5 на сто. 
Тръмп заяви днес, че това, което става в САЩ, е "позор", но пожела на всички "Весела Коледа", предаде ДПА.