Израел извърши най-голямата си атака срещу Сирия от три месеца насам, съобщиха днес медии в Дамаск.

Според неофициални източници са унищожени склад с ракети иранско производство и щаб на „Хизбула“. Атаката била извършена с 22 ракети, изстреляни от въздушното пространство на Ливан. Обстрелвани са също така няколко сирийски щаба и военен завод.

Според армията на Израел нападението е отговор на изстреляна от Сирия противовъздушна ракета.

Офи;иален Дамаск твърди, че са ранени трима сирийски военнослужещи. Сп. „Нюзуик“ пък цитира източници на Пентагона, които съобщават за ранени няколко високопоставени членове на „Хизбула“, които се готвели да излетят за Иран.

Това е най-мощната израелска атака в района от 17 септември насам. Тогава сирийската ПВО при опит да свали израелски самолети улучи по погрешка руски разузнавателен „Ил-20“. „Приятелският огън“ доведе до гибелта на 15 руски военнослужещи.

Израелски военен говорител отказа коментар.

Израелски медии твърдят, че няколко часа преди атаката в Дамаск кацнал самолет на иранската гражданска авиокомпания „Фарс еър Кешм“. Най-вероятно обаче той превозвал не пътници, а военно оборудване.

От видеозапис се вижда и как сирийска ракета  се опитва да прехване израелска, но не успява и в крайна сметка поразява кграда в района на летището край Дамаск.