Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират в офшорен българския подводен участък от газопровода "Южен поток".

Това съобщава ИТАР-ТАСС в кореспонденция от София. Информацията е от източник, който според агенцията е запознат със съдържанието на състоялите се миналата седмица преговори между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руския ресорен министър Александър Новак.

"Офшорният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергиен пакет на ЕС", обяснил източникът.

Според него в настоящия момент продължава проучването на този вариант съвместно с българската страна в частта от морския участък на газопровода, минаващ по територията (териториалните води) на България.

Според европейското законодателство газопроводите от шелфовите залежи на европейските страни (по-специално Германия, Франция и Белгия) имат специален статут на "офшорни", пише ИТАР-ТАСС. Върху тях не се простира изискването за задължителен достъп на трети лица към газопреносната система.

Възможността за достъп на български газ до "Южен поток" беше обявена от бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев преди почти месец.

В момента се води разговор между "Газпром" и България ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира през "Южен поток" и в близките дни такъв договор ще бъде подписан, каза Стойнев пред Би Ти Ви на 8 август.

Австрийската компания OMV, която е партньор на "Газпром" по проекта "Южен поток" на територията на Австрия, участва и в проекти за добив на газ в България. Затова газопроводът, построен например от OMV, свързващ местата на залежите в шелфа, може в бъдеще да бъде включен в проекта "Южен поток" чрез преотстъпване на правата.

На българска територия ще бъдат построени 540 километра от линейната част на "Южен поток", 366 километра лупинги, т.е. разширение на линейната част за увеличаване на доставките, както и три компресорни станции.

"Газпром" е готова изцяло да финансира строителството на българския участък. България обаче спря строежа до решението на Еврокомисията.

При посещението си в София преди два месеца руският външен министър Сергей Лавров заяви, че България сама поискала морската част на "Южен поток" да бъде изключена от законодателството на ЕС. Ето какво каза тогава той:

"Пред очите ни са редица случаи, когато Еврокомисията напълно резонно прави изключения за изискванията на Третия енергиен пакет, включително за такъв проект като Трансадриатическия газопровод. Става дума за достъпа на трети страни до тръбите. Изключенията за този и още 4-5 други газопровода са направени на основание на изводите на Еврокомисията, че те могат съвсем спокойно да бъдат разглеждани извън рамките на действащото европейско законодателство. Това бе и аргументът, който българските колеги форлмулираха в отношенията си с Брюксел, като изтъкнаха, че в България е прието законодателство, което разглежда морската част от газопровода "Южен поток" в качеството на екстериториална по отношение на ЕС."

Българската опозиция неколкократно обвини управляващата коалиция, че внесла в законодателството ни промените под диктовката на "Газпром".

Днес от Министерството на икономиката не изпратиха коментар на публикацията на ИТАР-ТАСС.