Последното редовно заседание на правителството за тази година ще бъде изпратено от протести в защита на Национален парк "Пирин". Природозащитници около коалиция "За да остане природа в България" ще демонстрират пред Министерски съвет днес заради гласуваните промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух. Те бяха приети часове преди парламентът да излезе в коледна ваканция.

Протестът е под надслов "Не ни пързалайте за Пирин".

Внасяш поправки в един закон, променяш друг

Миналата седмица, по време на обсъждането на внесените поправки в Закона за чистота на атмосферния възду в последния момент, двама от депутатите на „Обединени патриоти“ – Борис Ячев (НФСБ) и Атанас Стоянов (ВМРО), направиха предложение с преходните и заключителни разпоредби да се направят изменения и в Закона за защитените територии (ЗЗТ) в частта, указваща какво е забранено да се прави в националните паркове, какъвто е „Пирин“.

В последните години честа практика стана чрез преходните и заключителни разпоредби на един закон да се правят съществени изменения в други закони, които изменения нямат никакви допирни точки с отворения първоначално за ремонт нормативен акт и не на последно място - така не минават дори обществено обсъждане.

Преди да бъде изменен Законът за защитените територии (ЗЗТ) беше записано:

„В националните паркове се забраняват:… нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии“.

Това, което двамата „патриоти“ предложиха, а депутатите гласуваха, бе към тази забрана да се добави изключението „освен в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората или настъпване на материални щети“.

В същия чл. 21 на ЗЗТ изрично е записано и че се забраняват „строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения“.

Подарък за концесионера

Още миналата седмица „За да остане природа в България“ обявиха, че това решение ще открехне вратата за разширяване на ски пътищата и за водохващания с цел захранване на съоръженията за изкуствен сняг.

Според природозащитниците законовата промяна нарушава Директивата за местообитанията.

"Този режим за водите в Национален парк Пирин касае три защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата.", се казва в позицията им.

Оттам смятат, че така ще бъдат подарена водата на Пирин на концесионера на ски пистите в Банско - "Юлен". Само преди дни се оказа, че собственик на компанията е ски легендата Марк Жижардели. От екокоалицията са на мнение, че не може да се говори за реален собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите.