Руски блогър, критичен към властта, беше осъден вчера на 6 години затвор, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс. Блогърът Александър Валов беше обвинен в изнудване. Според някои наблюдатели процесът срещу него е бил политически мотивиран. Според обвинението Валов, чийто блог беше критичен към властите в южния руски град Сочи, е получил чрез изнудване пари от федералния депутат Юрий Напсо.

Валов беше обвинен, че е взел с принуда 300 000 рубли (4330 долара) от Напсо. В замяна той щял да изтрие, както се твърди, текстове в блога си, касаещи казуса с плувен басейн, построен според слуховете от депутата на общински плаж в черноморския курортен град. Валов отрича да е извършил нещо нередно.

Адвокатът на Валов - Александър Попков, каза, че защитата ще обжалва присъдата, която според него е "жестока". "Знаехме, че няма да получим честна и справедлива присъда", каза Попков. "В делото имаше дълбок политически подтекст", допълни той. От офиса на Напсо и от съда в Сочи не дадоха веднага коментар на осъдителната присъда.

Критикът на Кремъл Алексей Навални написа в Туитър, че Валов е "пратен зад решетките само заради политика" и присъдата му изглежда сурова. "Шест години - това получаваш за убийство", написа Навални.

Правозащитни групи, сред които "Репортери без граници", призоваха за освобождаване на Валов още по време на задържането му в предварителния арест.

БТА