Все по-видима става скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС, кабинетът на Бойко Борисов не е стабилен, общественото напрежение непрекъснато расте, а след "коледното обръщение" на Ахмед Доган неговото движение сваля "пълната бойна готовност". Това са някои от тезите, които развиха пред бТВ политологът Даниел Смилов и социологът Кольо Колев.

Скритият партньор ДПС

Според Даниел Смилов партията на Бойко Борисов управлява в скрита коалиция с движението на Доган. И ако преди Реформаторският блок прикриваше този съюз, сега тази роля е на патриотите.

„През последните 10 години , основните политики в държавата се определят от ГЕРБ в една скрита коалиция с ДПС – това са данъчните закони и политики, свързаните със съдебната реформа и КТБ. Тази скрита коалиция има нужда от камуфлаж. В предния мандат, част от Реформаторския блок изпълняваше тази роля, в този мандат са патриотите. За скрития партньор ДПС е по-изгодно, когато другите два са в по-слаба позиция – всяка криза в коалицията засилва неговите опции. Видяхме нагледно как ДПС калкулира дали да остави тази коалиция или да поеме курс към нови избори. Цялото това клатене на лодката изби в поредица от скандали”, коментира Смилов.

По думите на кольо Колев ДПС са партньор на всяка власт, но според него влизали и в роля на опозиция.

„Те играят играта доста правилно, грамотно, но на тях не може да се разчита. Затова всеки, който тръгне да играе с тях трябва да внимава. Коалицията има 122 депутати, партията на г-н Доган има огромна власт и сила”, коментира Колев.

Коледните тезиси

В коментар за новгодишното слово на почетния председател на ДПС, политологът Смилов заяви, че идеята на Ахмед Доган за програмен кабинет е натиск върху коалицията.

„Аз прочетох думите на Доган като сваляне на пълната бойна готовност, защото не беше обявен курс към нови избори. Програмният кабинет е глътка въздух за правителството и заплаха какво може да се случи, ако интересите на движението не бъдат удовлетворени”, добави той.

Според Кольо Колев оставките на тримата министри - на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта, след катастрофата край Своге са били опит за смяна на караула и отпускане на напрежението. Но не са постигнали ефект.

„Общественото напрежение се трупаше през цялата година заради поредицата от скандали – частната охранителна дейност, опитът за убиване на малките бензиностанции, картелът на превозвачите, Законът Домусчиев, Законът за вторичното разграбване на КТБ, Търговския регистър, майките бяха капака. Всичко завърши със скандал, който граничи с национално предателство – изборът на F-16. Един нарисуван самолет, който не отговаря на процедурата за държавна поръчка”, описа Колев.

По думите му управляващата коалиция не е стабилна, тлее обществено напрежение, което е породено от ниският стандарт на живот и постоянно увеличаващите се данъци и такси.

„Бъркат ни в джоба, взимат ни все повече, непрекъснато бият тупаните колко сме добре, а проблемът с бедността става все по-голям. Близо 30% от хората не могат да си купят лекарствата, които лекарят им е предписал, 47% купуват само евтини храни. Представете си как им звучи на тези хора, когато правителството се хвали”, добави той.