По искане на специализираната прокуратура МВР ще охранява денонощно и ще осигури лична физическа защита на свидетел по делото "Суджукгейт" срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Там се казва, че са налице основания да се предполага, че свидетелят и неговото семейство са застрашени във връзка с наказателното производство. Заради свидетелските показания може да възникне реална опасност за живота и здравето на свидетеля и неговите близки.

Защита е осигурена от Специализираната прокуратура по искане на свидетеля.

Друг свидетел по делото се е отказал от предложена му от прокуратурата защита, като е ангажирал лична физическа охрана. В съобщението не се казват имената на свидетеля, поискал охрана. 

В началото на декември Кирил Костов обяви, че е бил заплашен от Люцкан Малджиев, син на Петър Малджиев, който е близък до бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

"Мишка с мишка, ще ти счупя ръцете и ще ги завра в г...", цитира отправените към него заплахи тогава Костов

 

Досъдебното производство срещу Живко Мартинов се намира във финалната си фаза. Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе делото с обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, уверяват от държавното обвинение.

В съобщението до медиите се казва още, че се извършва проверка и на разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото. Предмет на проверка от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов.

Делото "Суджукгейт" е от лятото на 2017 г. Тогава специализираното звено "Антикорупция" повдигна обвинения на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по шест отделни престъпления. Той беше обвинен след като стана известно, че е упражнявал натиск свърху други лица, използвал е името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с искане да получи 4 тона суджуци. 

Мартинов напусна парламента след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален. Наскоро той обяви, че продължава да е член на ГЕРБ.