С едно решението на Министерски съвет магистрала – "Люлин" беше пратена в историята, а "Европа" ще се казва пътят между Калотина и София. Това беше гласувано на днешното заседание на правителството, на което се утвърди списъкът на републиканските пътища, за които се плаща винетна такса. 

По пътя София-Калотина минава и т.нар. Северната скоростна тангента на столицата. Към момента управляващите не казват дали със създаването на новата магистрала "Европа", в която влиза и Северната тангента, шофьорите ще трябва да плащат за винетка. Южната дъга на околовръстното на София се ползва без винетка, защото е част от общинската пътна мрежа.

Въпросът къде да се въведат винетки и тол такси по новата магистрала "Европа" трябва да бъде решен от Столичната община и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По информация на БНР това ще се обсъди утре. Трябва да се уточни как жители на близките до София населени места, които са част от голямата община, да бъдат освободени от пътните такси при преминаване с автомобилите си по околовръстното. По информация на „Хоризонт“ становището на Общината е, че такси за столичани не трябва да се въвеждат.

Няма вече "Люлин"

Кабинетът прие "Люлин" да стане част от магистрала "Струма".

"Автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма" трасе. Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция", се казва в правителственото решение. 

От пресцентъра на Министерски съвет припомнят, че на 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман.

Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.