Едно от основните обвинения на БСП към управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е това, че държавата обикновено тича след събитията и не се старае да предотврати назряващите проблеми предварително. Тази критика има своите основания. Но тя в не по-малка степен важи и за опозиционната дейност на "Позитано" 20. В някои от най-големите скандали през миналата година депутатите от БСП първоначално бяха учудващо пасивни и се активизираха чак когато се надигаше сериозна обществена съпротива.

Така бе например при поправката на закона за приватизацията, станала известна като "поправката Домусчиев". С тази поправка се създаваха условия да бъдат опростени близо 60 млн. лв. на Кирил Домусчиев. Вместо да атакуват "народния изедник" от БСП оставиха инициативата за това на Валери Симеонов, по това време все още вицепремиер. Впоследствие поправката бе гласувана при пълна пасивност от страна на БСП. Те се активизраха чак след като последва вето от страна на президента. Активността на БСП обаче вече бе излишна, след като и ГЕРБ, и "Обединени патриоти" заявиха, че ще подкрепят ветото. Показността тогава не успя да изтрие цялостното неприятно впечатление, създадено от социалистите.

Другият голям скандал в парламента бе с поправката в антикорупционния закон, според която може да се отнема имущество, дори ако неговият собственик бъде признат за невинен. При първото четене на тези поправки от БСП също бяха пасивни. Активизираха се чак за второто четене, когато се надигна сериозна обществена съпротива От трибуната социалистите гневно критикуваха пълзящия атворитаризъм, правния призвол и т.н.

Тичането на БСП след събитията при най-големите скандали е сериозно доказателство, че тази партия е опозиция само пред кулисите, но не и зад кулисите на политическия живот у нас. Социалистите са активизират, само когато преди това са се активизирали гражданите. Докато това е така, те нямат никакви основания да претендират, че са алтернатива на настоящото управление. И няма защо да се чудят, когато гражданите не ги смятат за нещо по-рзлично от ГЕРБ.