Твърдението "По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма" не е официална позиция на руското посолство в София.

Това става ясно от отговора на дипломатическата мисия на писмено запитване на телевизия "България он ер".

Той е изпратен вчера. Днес същият отговор бе предоставен от посолството и на Клуб Z, който също отправи запитване. Ние се обърнахме първо към руското външно министерство, но днес получихме отговор да отнесем въпроса си към посолството в София. Така и направихме.

Ето и цялата кореспонденция между дипломатическата мисия и "България он ер":

- Публикуваният коментар от classa.bg, озаглавен "По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма", изразява ли официалната позиция на Посолството на Руската Федерация в България?

- Не, това не е официалната позиция на Посолството.

- Съгласна ли е дипломатическата мисия на Руската Федерация у нас със следните констатации в коментара: "Почти никой в България нямаше да разбере за това заради бруталната американска цензура по уж “българските” медии, които позволяват за Русия да се говори само лошо и нищо друго освен лошо" и още: " По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма"?

- Смятаме, че авторът има право да изразява своето мнение, без да бъдем напълно съгласни с него.

Клуб Z помоли посолството за коментар на самия факт на публикуването на връзката към статията в неговия фейсбук профил. Оттам отговориха, че са се съвещавали и че са решили да не казват нищо повече по въпроса.

Линкът към коментара с обидни квалификации бе публикуван на 26 декември. Това предизвика истинска буря от коментари. Мнозина заподозряха мисията във вземане на страна.