Израелският писател Амос Оз почина на 79 години от рак, съобщи "Ройтерс".

"Благодаря на всички, които го обичат", написа дъщеря му Фаня Оз-Залцбергер в туитър. 

Амос Оз е роден на 4 май 1939 г. Рождената му фамилия е Клаузнер.

Той е написал 18 книги и над 450 есета, преведени на почти 50 езика. Сред тях са "Черната кутия", "История за любов и мрак", "Познание за жена", "Юда", "Как да излекуваме фанатик".

Амос Оз бе най-силният глас на Израел. Той е основен хроникьор на историята на своята държава след Холокоста. Спечелил редица престижни отличия, в последните години Оз бе сред най-спряганите световни автори за Нобелова награда за литература. Последният му роман „Юда“ бе в краткия списък за международния „Ман Букър“ през 2016 г. Лауреат е на международната награда „Гьоте“, призовете „Франц Кафка“, „Зигфрид Ленц“ и още редица други. Само преди два месеца за „Юда“ той получи приза „Ясна поляна“ в категория „чуждестранна литература“.

„Беше история за любов и светлина, а сега е огромен мрак. Почивай в мир, скъпи Амос, ти ни достави истинско удоволствие“, каза президентът на Израел Реувен Ривлин, визирайки книгата на писателя „История за любов и мрак“, и определя Оз за „литературен гигант.“

Министър-председателят Бенямин Нетаняху нарече Амос Оз един от най-големите автори в историята на Израел, добавяйки, че въпреки различията в мненията им по много въпроси, той дълбоко оценява приноса на Оз към литературата на иврит.

Политическите възгледи на Амос Оз често бяха осъждани в Израел, тъй като той бе привърженик на теорията за мирна подялба на спорните територии в ивицата Газа.

„Време е двата народа да признаят взаимно съществуването си. Сега по-голямата част от хората и от двете страни осъзнават, че другите няма да си отидат“, казва Оз в прочутото си есе „Между правото и правото“, част от книгата „Как да излекуваме фанатик“, издадена у нас от „Милениум“.

Единайсет книги на Амос Оз са издадени на български език. През декември 2009 г. той посети България по време на Софийския панаир на книгата, за да представи романа си „Животът и смъртта в рими“.

Най-известната му книга – „История за любов и мрак“, бе екранизирана през 2015-а от актрисата Натали Портман, която е с израелски корени. В книгата Оз разказва за детството си по време на създаването на Израел, за майка си, която постепенно изпада в тежка депресия и слага край на живота си.

Роден в Йерусалим на 4 май 1939 г. като Амос Клаузнер, по-късно той променя фамилията си на Оз, което означава „сила“. Родителите му са изселници от Източна Европа. След смъртта на майка си той се премества да живее в кибуц и остава там над 30 години. Завършва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим. Първите си разкази публикува на 22 години. Всичките си произведения пише на иврит.

Оз участва в Шестдневната война в Синай през 1967-а, когато Израел окупира Синайския полуостров. Мобилизиран е и във войната от Йом Кипур, наричана още Октомврийска война, когато коалиция от арабски страни напада завзетите от Израел територии в Синай.

Междувременно заедно със свои съмишленици Оз създава антивоенното движение „Мир сега“. Тогава за първи път той повдига темата за подялба на спорните територии в Израел.

До края на живота си той последователно поддържаше своята теза не само за спорните територии, а и за подялба на самия Йерусалим. През април 2018 г. в интервю за немска телевизия Оз заяви:

„Не знам какво ще се случи с Йерусалим в бъдеще, но знам какво трябва да се случи – всяка страна по света трябва да последва примера на президента Тръмп и да премести посолството си в Израел в Йерусалим. В същото време всяка страна трябва да отвори свое посолство и в Източен Йерусалим като столица на палестинския народ.“

"Площад Славейков"