Критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу подкрепяния от Русия проект за газопровод "Северен поток 2" не са причина за спиране на проекта и всеки опит да се направи това би бил труден сега, когато съоръжението се изгражда. Това заяви европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс. 
Тръмп упрекна Берлин, че подкрепя газопровода за 11 милиарда долара през Балтийско море и обвини Германия през юли, че е заложник на Русия заради зависимостта й от руската енергия.
Американският министър на енергетиката Рик Пери заяви миналия месец, че Вашингтон си запазва опцията да наложи санкции на компаниите, работещи по газопровода, който ще пренася руски газ директно до Германия.

"Никога не съм бил голям поддръжник на "Северен поток 2", изтъква Йотингер пред сп. "Шпигел". "Но истината е, че газопроводът се строи отдавна и вече не е лесно да бъде спрян", допълни той.

Германия отказва да се присъедини към много страни от ЕС и от Европейската комисия, описвайки проекта като частна инициатива. 

Оператор на проекта за строителството на газопровода е компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), чийто единствен акционер е руският Газпром. Партньори на Газпром са германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell), които ще финансират 50 процента от проекта.
Председателят на управителния съвет на руския газов холдинг Алексей Милер съобщи днес, цитиран от ТАСС, че вече са положени 380 км от тръбите за Северен поток-2.

Проектът Северен поток-2 предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро, пише БТА.