Ян Фрейзър Килмистър - или просто Леми, си отиде от този свят преди 3 години, точно 3 дни след Коледа. Отиде си както и свиреше - бързо и мъжкарски. Според различни информации Леми научил за скоротечния си суперагресивен рак около 2 денонощия преди края. Но това, както се казва, вече е история... 

До 70-годишната си възраст Леми издаваше албуми ако не всяка, то през година. Така - до последния Bad Magic, който излиза на 28 август 2015 г. Някога Джеймс Хетфийлд - колосален почитател на "Моторхед" и на Кръстика на хеви-метъла, казва, че когато за пръв път ги чул, бил потресен, че някой е в състояние да плаща билет, за да чуе... това. Въпреки това по света има сигурно хилляди кавъри на най-обичаната песен на "Моторхед" - Ace of Spades. Странен факт, на фона на това, че групата се сформира през 1975 г., издава първия си албум през 1977 и на практика е на голямата сцена цели 40 години.

Сайтът loudersound.com предлага тези дни подборка на 10-те - the best (по думите на автора) песни, които обаче да НЕ са  Ace of Spades.

Усилихте ли волумето на МАХ?...

All For You (Rock ‘N’ Roll, 1987)

Стиховете, припевът, сантиментът и убедителността в гласа на Леми направо издухват.

Damage Case (Overkill, 1979)

Толкова проста и гениална! Да - Damage Case от далечната 1979 г., е песента, с която "Металика" най-често отдава почит на "Кръстника". Само не се смейте (много) на "пауъра" в гласа на Джеймс - или по-точно на липсата му, съпоставен с този на Леми.

Iron Horse / Born To Lose (On Parole, 1979)

Страхотна песен от другия - бавния "Моторхед", койно смазва. Iron Horse намира своето достойно място в единичния концерт от 1979 г., когато още никой на тази планета не свири така.

(I Won't) Pay Your Price (Overkill, 1979)

Друго старо парче, подобно на Damage Case по своята красива простота, пише авторът на компилацията - вокалът на група Orange Goblin Бен Уард.

America (Iron Fist, 1982)

Най-известната песен от албума Iron Fist разбира се е Iron Fist. Но я си спомнете този психопортрет на човека, обикалящ САЩ. Китарите тук са последните от брилянтния Еди Кларк.

The Chase Is Better Than The Catch (Ace Of Spades, 1980)

Едва ли има истински почитател, който да не е чувал тази песен, пълна със сексуални намигвания и двусмислици. Още едно доказателство, че Леми бе нещо много повече от просто Killed By Death...

Step Down (Bomber, 1979)

Мазно и блусарско - това звучи страхотно, особено в абум, който иначе се казва Bomber...

Shoot You In The Back (Ace Of Spades, 1980)

И пак 1980-а. Съставът на бандата, който включва освен Леми, Еди Кларк и Фил "Енимъл" Тейлър. Тази песен е толкова "моторхедска"!

Dancing On Your Grave (Another Perfect Day, 1983)

Всеки истински маниак ще ви каже, че 1983 е може би най-подценяваният албум на Леми и компания. Ето един бисер от него (по-надолу - още). Изпълнението е на финания лайнъп на бандата - с Фил Кембъл и Мики Дий.

Built For Speed (Orgasmatron, 1986)

Стихчето сякаш е подходяща епитафия за Леми: ‘I was born to rock ’n’ roll, everything I need. I was born with the hammer down, I was built for speed.’ Обърнете внимание на това видео - бандата е в периода си като квартет, а Леми  е зарязал фамозния "Рикенбекър", за да посвири с "Гибсън".

Самият автор на горната компилация Бен Уард признава, че когато опитал да направи този Топ 10 песни на "Моторхед", в главата му се въртели около 60.

Ето и 3 бонус от нас, без които е несериозно тази група да бъде коментирана:

Shine (Another Perfect Day, 1983)

 

1916 (1916)

 

Going to Brazil (1916)