Четири са потвърдените жертви след частично срутване на жилищен блок в Магниторск, Челябинска област, а 35 души са в неизвестност, съобщава БТА, като цитира ТАСС.

Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия съобщи на сайта си, че трагедията е резултат от експлозия на битов газ, съобщава Ройтерс. Това е и единствената версия, по която работят властите.

Установена е съдбата на 52-ма от 120-те жители на пострадалия вход, съобщи по-рано през деня губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски, цитиран от ТАСС. В рухналата част от сградата са били регистрирани 111 души, а 9 са били наематели - общо 120, уточни той. Има данни за 4 загинали, 16 евакуирани, включително 7 деца, 4 настанени в болници, включително 2 деца, осъществен е контакт с още 28.

Спасителните работи се усложняват от студа - температурата в града е минус 17 градуса. Очаква се тази нощ тя да падне дори до минус 27 градуса, съобщава федералният хидрометеорологичен център на Русия.

Руските власти се опасяват, че могат да рухнат още два входа от общо дванадесет в пострадалия жилищен блок. 

Газът изглежда е експлодирал на втория етаж от сградата, построена през 1973 г., съобщава местният клон на Министерството на извънредните ситуации. Блокът се намира в центъра на Магнитогорск, на булевард "Карл Маркс"; в сградата има и офиси на различни организации. Подаването на газ за блока е спряно.

Около 16 часа българско време стана ясно, че руският президент Владимир Путин е пристигнал в Магнитогороск.

Губернаторът Борис Дубровски, който е и шеф на оперативния щаб, информира за 300 нуждаещи се от подслон след експлозията. За тях се подготвя общежитие, добави той.

Спасително-издирвателните действия на местопроизшествието продължават. В тях участват всички градски спешни служби - 469 души с 66 единици техника, включително специалисти от федералното министерство на извънредните ситуации. 

Режим на извънредна ситуация е обявен в целия град с население над 415 000 души. По нареждане на руския президент Владимир Путин за Магнитогорск замина здравната министърка Вероника Скворцова, която наред с областните здравни власти ще координира организирането на медицинска помощ за пострадалите, съобщи Кремъл.

"Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск", заяви премиерът Дмитрий Медведев.

Министър-председателят увери в разговор по телефона губернатора Дубровски, че "ще бъдат взети всички необходими решения за подпомагане на пострадалите". 

Властите на Челябинска област ще купят апартаменти на хората, останали без подслон заради трагедията, обеща Дубровски в ефира на телевизия "Росия-24".

Магнитогорският металургичен комбинат ще отпусне хуманитарна и финансова помощ на пострадалите от експлозията, съобщи шефът на борда на компанията Виктор Рашников. 

Комбинатът е предоставил техника, спасителни екипи и доброволци за аварийните работи на местопроизшествието, посочи той.

Във връзка с трагедията в Магнитогорск празничното новогодишно обръщение на губернатора към жителите на Челябинска област няма да бъде излъчено по телевизията, съобщи пресслужбата му.