Първата десетдневка на новата година ще бъде по-студена отколкото е обичайното, съобщава БТА, като се позовава на Националния институт по метеорология и хидрология.  Причината ще е нахлуване на студена арктична въздушна маса над страната. В края на периода температурите относително ще се повишат. А към 3-4 януари и в края на десетдневието ще има повишена вероятност за валежи от сняг.

Най-ниските температури през януари 2019 г. ще бъдат между минус 18 и минус 13 градуса, а в котловините – и до минус 20 градуса. По Черноморието - около минус 10 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През второто и третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има през периода 13-15 януари, около 20 януари, 25 януари и в края на месеца.

Астрономическата справка показва, че в началото на януари 2019 г. слънцето в София ще изгрява в 7 часа и 57 минути, и ще залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня ще бъде 9 часа и 6 минути. В края на месеца ще слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути и ще залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня ще се увеличи до 9 часа и 55 минути.