Мохамед Салах е сред футболистите, които ще запомнят 2018-а. Феновете също ще го запомнят. Може би само един друг играч направи по-голямо впечатление и записа повече лични постижения в изминалите 12 месеца - Лука Модрич. И донякъде Килиан Мбапе.

Египтянинът счупи голмайсторски рекорди с екипа на "Ливърпул", взе "Златна обувка", игра на финал в Шампионската лига, а през есента продължи да "къса мрежи". Ако през месец май "червените" най-накрая станат шампиони на Англия, той ще е сред хората, допринесли най-много.

Салах не блесна на Световното, най-вече защото тимът му не беше от класа. По времето на руския Мондиал името му се свързваше най-вече с пропагандния начин, по който беше употребен от чеченския лидер Рамзан Кадиров. Но това вече забравено. Нападателят вкарва голове, всичко друго остава на заден план.

В голямо интервю с фотосесия за списание GQ рядко говорещият пред медиите Салах разказва за миналото си.

"Когато бях дете трябваше да пътуваме по четири часа за тренировка, а аз не исках това и само мрънках, - казва един от най-големите в съвременния футбол. - Баща ми застана зад мен и ме увери, че всички добри играчи са минали по този път. Цената, която той плати, беше много висока и аз никога няма да забравя ролята му в кариерата ми."

Салах по време на наградите на ФИФА миналата есен.

Мо, както го наричат, започва кариерата си в "Ал Мокавлун" в Египет. След това е закупен от "Базел" (игра срещу "Лудогорец" и вкара голове във вратата на българския тим в квалификация за Шампионската лига, бел. ред.), преминава през "Челси", "Фиорентина" и "Рома", който го откупи от лондонските "сини".

През лятото на 2017 г. Юрген Клоп върна Салах на Острова и това се оказа един от най-успешните му ходове.

"В един момент осъзнах, че искам да стана професионален футболист, спомня си острието. - Беше възможност, която не исках да пропусна. За мен си беше голямо решение и не биваше да изпусна шанса да изтече през пръстите ми."

Салах е обожаван от феновете на "Ливърпул".

За рекордите, които постави през 2018-а, Салах казва следното:

"Карат ме да се чувствам страхотно и да работя още по-усърдно, за да продължа да се представям по същия начин. Ако стандартите ти паднат, това няма да се хареса на хората. Не гледам на всичко това като на тежест, наслаждавам се."

А какъв съвет може да даде Мохамед Салах на младите футболисти?

"За мен нищо не дойде лесно, нищо от хубавите неща. Винаги е било така. Минах през всеки един етап, през който минават футболистите. Преместих се от арабска страна в Европа. И почувствах разликата във всичко - от стандарта на живот, през храната и начина на общуване. Не знаех какво да правя. След това се взех в ръце и реших, че е време да започна да постигам целите си. Ако не се опитваш, винаги ще си стоиш у дома. Не казвам, че това е лошо. Ако това е нещото, което искаш, добре тогава."