Джереми Корбин, лидерът на главната опозиционна партия в Обединеното кралство, лейбъристката отказва да подкрепи идеята за втори референдум за запазване на членството на Великобритания в Европейския съюз, пише в четвъртък "Гардиън", всекидневникът най-близо до лейбъристите.

Близо три четвърти от привържениците на тази партия обаче са на обратното мнение. 

Корбин не за първи път отхвърля идеята за втори референдум. Отговаряйки на въпрос дали не е променил позицията си според новите условия, той каза:

"Това, което ще направим, е да гласуваме против излизане без сделка (с ЕС за условията на "Брекзит") и против споразумението, което постигна (с Брюксел министър-председателката) Тереза Мей. Тя трябва да се върне в Брюксел и да каже, че то е неприемливо за Великобритания, а също да преразгледа формата на митническия съюз с ЕС за гарантиране на търговските връзки". 

Според най-новото допитване с участието на 1 034 членове на Лейбъристката партия, извършено между 17 и 21 декември от социологическата агенция YouGov, 72 на сто от членовете на Лейбъристката партия биха подкрепили свикване на втори референдум за членството в ЕС и в него 88 на сто биха гласували за оставане в ЕС; 18 на сто от лейбъристите са против повторно допитване. 

Проучването показва още, че 23 на сто от запитаните смятат, че Корбин отказва публично да подкрепи тази идея, защото самият той е привърженик на излизане на страната от ЕС.

В референдума на 23 юни 2016 година 52 на сто от участниците гласуваха за излизане от ЕС и 48 на сто - за оставане.