Вече трети ден има проблем с електронните винетки, които влязоха в сила от 1 януари. Това показва проверка на бТВ.

И тази сутрин все още е невъзможно да се закупи винетка чрез сайта bgtoll.bg.

Проблеми има и със закупуването на нови винетки, и с регистрирането на старите хартиени, които се лепят на стъклото. Системата на Агенция "Пътна инфраструктура" за новите винетки блокира и чрез мобилното приложение, и чрез настолен компютър.

Вчера проверка на телевизията на 5 бензиностанции установи, че в нито една от тях терминалите не работят. Шофьори споделиха, че са се опитвали да си купят винетки и през сайта. Имаше такива и от професионални фирми за превози, които над 20 часа са се опитвали да купят винетки без успех.

Водачите без винетки рискуват да бъдат глобени със 70 лв. Това не би трябвало да важи за шофьорите, които имат стара валидна винетка.

Вчера директорът на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов заяви, че срив в системата няма и отчете, че на 1 януари са продадени 5000 винетки за 380 000 лв. Той обясни, че е възможно да е възникнала техническа грешка в някои терминал, но това не означава, че системата се е сринала или не работи.

"Когато попаднете на банкомат, който не работи, това не означава, че цялата банкова система се е сринала, а че има технически проблем със съответното устройство", обясни чрез пример инж. Глосов.

Юристи отбелязаха, че приложението за мобилни устройства за закупуване на електронни винетки изисква декларация, че на посочен email ще бъдат връчвани актове за административни нарушения, наказателни постановления и електронни фишове. Твърдението е на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов в страницата му във фейсбук. Според него тази декларация не съответства на законите и не поражда правни последици, защото винетка може да бъде закупена не само от собственика или ползвателя на автомобила, а и от всяко друго лице.