340 български шофьори, както и техни колеги от Румъния, Унгария, Полша и Литва ще протестират в Брюксел на 10 януари срещу т.нар. пакет "Макрон". Това съобщи Нова тв. Очаква се околло 150 камиона да блокират столицата на Белгия в деня, в който пакетът ще бъде гласуван от транспортната комисия на Европейския парламент в Брюксел.

"Организираме протеста тогава, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави въобще не са запознати какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем какви ще бъдат последствията за Източна Европа."

Това каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров. Според него най-големият проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация.

"Няма никакъв социален ефект това за водача", убеден е Димитров.

Според него, ако пакетът бъде одобрен, голяма част от българските превозвачи ще се пререгистрират в други страни от ЕС.

Димитров е шофьор на тежкотоварен автомобил от 10 години. Според него по-високите командировки и преспиването в хотел не са по-добри условия.

"Да отида на хотел - трябва да знам език, да оставя камиона на неохраняем паркинг, което застрахователят не го поема.  Командировката къде ми отива, ако ми откраднат стоката", попита той.

Пакетът "Макрон" предвижда седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина, а шофьорите трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на 4 седмици, освен в някои особени случаи. Превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна. Така ще се избегне възможността тази практика в чужбина да стане почти постоянна.