В края на 2018 г Windows 10 най-после стана първа по популярност настолна операционна система. Пуснат през 2015 г, "последният" Windows дълго време не можа да пребори своята стара версия от 2009 г.

39,22% от компютрите са с Windows 10, твърдят анализаторите от NetMartketShare. 38,14% все още ползват десетгодишния Windows 7.

Поддръжката на Win 7 ще бъде спряна през 2020 г, което вероятно ще доведе още потребители до Windows 10.

Любопитното е, че Windows 10 беше рекламиран като завръщане от твърде непознатите Windows 8 и 8.1 към интерфейс, напомнящ повече именно на Windows 7. Той пък беше популяризиран като по-близък до легендарния XP, вместо тромавата Vista. 

Windows 10 е и по-гъвкав по отношение на различните устройства. Освен в повечето настолни компютри, "последният" Windows (който постоянно се ъпгрейдва от Microsoft) е инсталиран на над 700 млн. устройства - лаптопи, смартфони, таблети и конзоли Xbox One. 

Microsoft признаха, че в началото са водели твърде агресивна политика за ъпгрейд до новия Windows 10. И ако безплатния лиценз за 1 година да бъде приятна изненада за потребителите, постоянните напомняния и самоинсталирането на последния Windows изнерви твърде много хора. Те обаче видно дадоха резултат.