"На трезвия му е неуютно в една стая с пияни. Ще ви навестявам периодично - да видя дали не е свършил най-сетне запоят."

Това написа в блога си знаменитият руски писател Борис Акунин и обяви решението си да се махне от "путинска Русия".

"С путинска Русия аз вече нямам допирни точки, на мен ми е чуждо всичко в нея. И да стоя тук в период на всеобща загуба на разсъдък ми стана тежко. Да емигрирам, разбира се, нямам намерение, но повечето от времето си ще прекарвам зад граница. Ще остана част от това, което се нарича Русия. И Русия, която е част от мен, също няма къде да се дене", каза писателят, чието рождено име е Григорий Чхартишвили.

"Ходя днес по московските улици, гледам хората, чувам парчета от разговори (за дачата, за първия учебен ден на децата), и ме обхваща ужас. Не виждан, не искат да знаят, не се замислят. Хората не са виновни. Те си имат своя живот, своите обичайни грижи. Но слепотата, безсмислието и равнодушието в такива моменти от историята се плащат скъпо. Моята страна я чакат тежки изпитания. Навярно по-тежки от тези, които сега се случват в Украйна. И не можете да си представите как ми се иска да греша", пише Акунин.

Наскоро 58-годишният Борис Акунин заяви, че Русия я чака преврат. Според него руската власт се е лишила от възможността да промени страната по мирен път.

За протокола: Борис Акунин е роден в Тбилиси по времето на СССР, но живее и пише в Русия и на руски. Наричат десетките му произведения „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. Тиражите на книгите му в Русия надхвърлят десетки милиони. Преведени са на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. По творби на Акунин са създадени филмите „Азазел“ и „Статски съветник“, както и „Турски гамбит“, чието действие се развива в България през Руско-турската война.