До 15 януари можем да пътуваме без винетка. От тази дата най-вероятно ще започне налагането на глоби.

Това каза на брифинг директорът на Националното ТОЛ управление в Агенция "Пътна инфраструктура" Антон Антонов, цитиран от агенция "Фокус". От думите му стана ясно, че "в момента се прави информационна кампания хората да свикнат с електронните винетки". Въпреки че за тяхното въвеждане се подготвяме отдавна. 

Всички хартиени винетки остават в сила. Тол полиция и пътна полиция ще продължат да следят за валидността на стикерите, но няма да глобяват до 15 януари, уточниха от АПИ.

Има инсталирани 150 терминала в бензиностанциите, а от 7 януари ще могат да се купуват на гише в големите обекти и бензиностанции, заяви още Антонов и призова шофьорите да бъдат търпеливи. От 7 януари освен на гише електронните винетки ще бъдат пуснати за продажба и в EasyPay.

Антонов обаче призна, че има пролем със закупуването на винетките на границата - не всички пунктове са обхванати.

"Само на ГКПП "Капитан Андреево" има поставени апарати за самотаксуване, а днес - на ГКПП "Дунав мост". До края на месеца ще има на всички гранични пунктове", даде заявка шефът в АПИ.

И допълни:

"Повечето хора имат валидни винетки до края на януари, а с чужденците сме провели информационна кампания, с която да ги информираме как да купуват винетки. Към момента все още няма отчетени глоби", заяви Антонов.

По данни на бТВ само за първите три дни на новата година през граничните пунктове са преминали 3706 тежкотоварни превозни средства. Не е ясно обаче как те са платили пътния данък.

Вече трети ден има проблем с електронните винетки, които влязоха в сила от 1 януари. Проблеми има и със закупуването на нови винетки, и с регистрирането на старите хартиени, които се лепят на стъклото. Системата на Агенция "Пътна инфраструктура" за новите винетки бе блокирала и чрез мобилното приложение, и чрез настолен компютър. В много от бензиностанциите терминалите не работят.

Попитан дали ще има създаден кол център за проблеми с винетките, Антонов обясни, че в момента се структурира такъв.

"Всички, които са купили две винетки, ще могат със заявление към АПИ да го докажат и парите им ще бъдат върнати", заяви директорът на Националното ТОЛ управление.