Епидемия от морбили беше обявена от 3 януари в македонската столица Скопие, съобщиха от здравното министерство на страната. Неваксинирани деца няма да бъдат допускани в детските градини в столицата.
 
През последните дни са регистрирани 12 нови случая на заболяването, обяви министърът на здравеопазването на Македония доц. д-р Венко Филипче. При шест от тях заразата с морбили е доказана с лабораторни тестове. Останалите шестима имат всички клинични показатели за болестта.

Преди десетина дни бяха регистрирани първите 7 случая.
 
Осем от заразените са настанени в болница в инфекциозни клиники, всички са с усложнение бронхопневмония. Сред заболелите има 8-месечно бебе и деца на възраст 3-4 години. Има и възрастни - на 32 и на 47 години.
 
Общо 15 000 деца под 14-годишна възраст не са ваксинирани, а на призивите това да бъде направено първоначално са откликнали едва 310, което е изключително малък брой, каза министърът.

Първият случай е бил на тригодишно дете, което не е било ваксинирано, но е посещавало детска градина. То обаче повече от месец е останало вкъщи заради варицела.

До края на  работния ден в четвъртък от министерството отчетоха, че са се ваксинирали общо 488 деца.