За поредна седмица в събота в Белград се провеждат срещи на граждани, недоволни от управляващото правителство начело с президента Александър Вучич. Утре се очаква петият голям протест в столицата. Всичко започна с демонстрация срещу политическото насилие под мотото „Спрете кървавите ризи", причината за която беше побой на един от членовете на опозиционния „Съюз за Сърбия“ Борко Стефанович. Инцидентът се случи в Крушевац на 23 ноември. Тогава акцията беше преименувана на „Един от петте милиона” заради изявлението на Александър Вучич, че няма да разговаря с опозицията дори и ако пет милиона граждани излязат на улицата, пише "Фокус".

Протестите преминават без инциденти. Оценките за мащаба им са много различни - докато властите говорят едва за няколко хиляди протестиращи, опозицията твърди, че в митинга на 29 декември са участвали около 70 хиляди души. Един от участниците в протестното шествие, сътрудникът в Института за европейски изследвания в Белград Стеван Гайич, разказва пред руската информационна агенция EA Daily личните си впечатления от последния митинг в сръбската столица.

„Според оценките на опозицията около 70 хиляди души са дошли на последния митинг на 29 декември в Белград, според моята лична оценка имаше не по-малко от 50 хиляди. Участвах и в предишния митинг, но този беше по-мащабен и забележим”, заяви Гайич за EADaily.

В същото време, подчертава той, в митинга са участвали различни политически движения, които се противопоставят на сегашната власт.

„Може да сте забелязали в тълпата и двата плаката, призоваващи за запазването на Косово като част от Сърбия, и многоцветните знамена на гей общността. Събра се целият политически спектър, всички хора, недоволни от диктатурата. Всъщност след последните местни избори в община Лучани можем да наречем властта в Сърбия диктатура. Изборите загубиха всякакво значение, както всички държавни институции под ръководството на Вучич, особено парламентът като най-висш законодателен орган”, отбеляза експертът.

Според него депутатите на управляващата Сръбска прогресивна партия са измислили принципно нов подход - възпрепятстване на парламента от страна на властите.

„Обикновено опозицията намира начин да възпрепятства закона, предлагайки безкрайни промени в него. И в нашия случай властите правят това, за да съкратят времето за дискусия с участието на парламентарната опозиция”, твърди Гайич.

Според експерта въпреки факта, че първият митинг е иницииран от най-голямата опозиционна партия – „Съюз за Сърбия“, самите действия се провеждат без партийни символи, а лидерите на Съюза участват в тях като обикновени граждани. Непартийните лидери говорят на митинги, добави Гайич.

Основните изисквания на протестиращите са свързани със свободата на медиите и осигуряването на предпоставки за провеждане на честни избори, обяснява сръбският експерт.

„В Сърбия има пълна медийна блокада, опозицията няма възможност да присъства в информационното пространство. Затова тя изисква от властите да осигурят равни условия за участие в изборния процес. На местните избори случаите на кражба на гласове станаха по-чести. Това е видно и от събитията в община Лучани, където в деня на гласуването се появиха оф роуд превозни средства без номера, от които започнаха да изскачат бандити. Там пристигна и функционерът на Министерството на вътрешните работи Дияна Харкалович, за да може лично, според представителите на опозицията, да координира задържането на активисти. При такива обстоятелства провеждането на избори е наистина невъзможно. Сръбският президент в публични изказвания относно опозиционните митинги често пита: „Искат ли избори?" "Не, никой не иска избори, в които ще има крадливи гласове", категоричен е Стеван Гайич.

Също на предишния митинг имаше искане да се уволни министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заради участието им във всякакви скандали, припомни експертът. В отговор на молба на руската медия да прогнозира развитието на ситуацията Стеван Гайич изрази мнение, че Сърбия „е пресекла рубикон" и резултатът при всички положения ще бъде болезнен.

„Президентът показа, че не е готов да напусне властта с институционални методи, а моето лично убеждение е, че той е готов на много, за да запази позициите си", смята експертът.

Стеван Гайич също така предложи, че в случай на неблагоприятно развитие на събитията в Косово от гледна точка на сръбските национални интереси протестният потенциал само ще се увеличи. „Видяхме на предишния митинг, че има много повече знамена с картата на Косово и знамето на Сърбия с думите „Не трябва да се предаваме”. Темата за Косово не присъстваше първоначално на митингите, но сега тя става все по-забележима. Гражданите протестират заради липсата на демокрация и свобода на медиите, но и заради предателството на националните интереси, към които има склонност тандемът Вучич - Бърнабич (Ана Бърнабич е сръбската премиерка). Отговаряйки на въпроса дали протестите по улиците в Белград са спонтанни и дали в тяхната организация участват някакви външни сили, Гайич подчерта, че при всякакви демонстрации във всяка страна на света има поне наблюдателна роля на чуждестранните специални служби.

„Поне по тази причина навсякъде има чуждестранни дипломатически мисии и техни официални представители. Но по мое мнение сръбският „Майдан“ вече се е случил през 2012 г., когато Александър Вучич, чиито съветници са Александър Сорос (заместник-председател на Фонда за подкрепа на "Отворено общество", син на Джордж Сорос) и Тони Блеър, дойде на власт и получи контрол над тайните служби. Това е човек, който вече е изпълнил всички основни изисквания на НАТО за Сърбия, човек, който не е в състояние да предостави дипломатически статут на няколко служители на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Този човек води Сърбия към НАТО въпреки всичките му твърдения, че страната се придържа към военния неутралитет. Неговият съветник Блеър пламенно говори не само за бомбардировките на Сърбия, но и за наземната операция на силите на НАТО. А с него Александър Вучич обсъжда зад гърба на сръбската общественост т.нар. компромис, който е нищо повече от признаване на независимостта на Косово, Косово до „Велика Албания“, а Сърбия - в НАТО“, подчерта експертът.

Според Стеван Гайич в Русия има оправдан страх от перспективите от „Майдан“ заради събитията в Украйна.

„Въпреки това ми се струва, че руската общественост трябва да знае - в Сърбия всичко това вече се случи през 2012 г., когато хората дойдоха на власт, следвайки политика на реализиране на интересите на Северноатлантическия съюз", увери събеседникът на агенцията.

Според експерта политиката на сегашните сръбски власти към Русия е лицемерна. „Александър Вучич знае красиви думи, които трябва да бъдат адресирани до Москва, но ако погледнем конкретни действия, можем да видим, че от 2007 г. насам няма сериозни руски инвестиции в сръбската икономика. Сърбия се отдалечава от Русия, но в същото време успокоява Москва“, коментира Гайич.