„Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо."

Това каза пред бТВ днес Лаврен Петров – собственик на галерия и внук на големия български художник Цанко Лавренов.

Както вчера стана ясно - от частен дом в София са откраднати около 15 платна. Днес бе уточнено, че става дума за 5 платна на Владимир Димитров-Майстора, 9 на Димитър Киров и поне едно на друг художник. Имало е и още подготвени за изнасяне.

Кражбата на платната на именитите творци от дома на наследник на рода на Майстора е едно от най-мащабните подобни престъпления у нас, но извършителите трудно ще спечелят много от картините и даже има риск да унищожат плячката си, за да не бъдат заловени, смята още Лаврен Петров.

Той посочи, че чупенето на прозорец показва ниска „технологичност” на самата кражба и вероятно самите престъпници не са осъзнавали, че няма да могат да пласират платната.

„Съществува една опасност тези картини дори да бъдат унищожени, защото са веществени доказателства. Трябва да се действа много бързо, за да могат да бъдат открити”, подчерта Петров.

Той призова всички, които имат подобни произведения като семейна ценност, поне да ги заснемат, за да могат при евентуална кражба да удостоверят пред властите какво точно е задигнато.

Прабабата и прадядото на Антонов - нарисувани на едно от изчезналите платна.

Междувременно пред Нова тв Павел Антонов, собственикът на имота, от който са откраднати картините, обясни защо не е имало СОТ, след като в къщата е имало такива ценности.

„Баща ми живееше в къщата допреди година и половина, когато почина, и в неговия живот, и в живота на хората, които са живели тук, не е имало място за това да вкараш страха от престъпността във всекидневието си. Не бяха сложили охрана. Ние се готвехме да съхраним картините, да превърнем това място в място за изкуство и за позитивна и креативна енергия на хора, но просто ни изпревариха. Това обаче няма да предотврати плановете ни", каза Антонов.

Според него крадците не са били запознати с ценността на картините, тъй като са оставили някои от най-ценните произведения.

„Стойността на тези произведения е семейна, сантиментална, аз не знам къде ще ги пласират и как ще стане това”, каза той и за пореден път добави, че картините не са били застраховани.