"Дали има шанс за някого, и този някого може да е всекиго, да замръкне за постоянно пред една заключена врата, докато едни хора вътре празнуват?"

Думите са на Кирил Радев - млад мъж, основател на българското студентско движение в Манхайм и на редица инициативи в неправителствения сектор у нас; запален планинар, бегач, спортист. А поводът за тях - отношението на стопаните на витошкия заслон "Черни връх", които в новогодишната нощ отказват да пуснат Радев, изпаднал в състояние близко до хипотермията, да се стопли в сградата. Празнували. Било частно парти.

Историята приключва с щастлив край за планинаря и неговите спътници, вероятно с не толкова щастлив за управителите на заслона, но освен чисто човешкия въпрос как с лека ръка можеш да оставиш бедстващ човек на на минусови температури докато празнуваш пред камината по тениска, тя породи въпроси и относно собствената отговорност на всеки, решил да покори зимната планина и за отговорността на хижарите към стопанисваните от тях обекти и техните посетители.

Магическо, но за малко да завърши трагично

Какво се е случило в нощта на 31 декември 2018 г.-1 януари 2019 г. разбираме от разказа на журналиста и писател Димитър Кенаров. Димитър, заедно с Владо Донков, професионален фотограф и полярен изследовател, Стефания Каменова, еколог, изучаващ популацията на северни елени в Скандинавия и Русия и Джоуди Хилтън - американски фоторепортер - всички с дългогодишен опит в планинарството, решават да се изкачат на Черни връх, за да посрещнат там новогодишната нощ, след което да се върнат обратно в София.

Това не е ново преживяване за част от компанията. Кенаров и Радев са посрещнали 2017-а по същия начин. Този път обаче Кирил решил да тръгне сам от центъра на София и тичайки да се качи до заслона на Черни връх, където трябвало да се чакат с Димитър, Владо, Стефания и Джоуди.

Компанията посреща Нова година на Витоша преди две години.

Компанията проучила предварително времето в планината, всички тръгнали добре екипирани, а Кирил, който от години тренира дисциплини за издържливост, полумаратони, маратони, високопланински ултрамаратони, триатлон и т.н. многократно и на ниски минусови температури, тръгнал от София облечен с лека екипировка ("гол до кръста, по шорти и с маратонки, с лека раница на гърба"), но по собствените му думи с всичко необходимо в раницата. 

"Преживяването беше магическо, но за малко да завърши трагично", разказва Кенаров.

Нормалните хора празнуват в София

Разказът продължава с това как Радев застигнал компанията в леката си екипировка, без да има никакви признаци за изтощение или измръзване и продължил към заслона, задминавайки компанията. Малко по-късно, когато и останалите стигнали до заслона, заварили Кирил да стои на пейка в предверието му. Уведомил ги, че е заключено. Димитър разказва, че няколко дни по-рано се е обадил по телефона в "Черни връх", където "не особено любезно" му било заявено, че планът на хижарите тази година е да се празнува в "семеен кръг". "Но това ме беше успокоило достатъчно, знаейки, че все пак ще има някакви хора горе и при извънредна ситуация няма да бъдем оставени съвсем без помощ, на произвола на елементите", посочва Кенаров.

Опитите на компанията да влезе в заслона удрят на камък, а в това време Радев, чието тяло вече е в състояние на покой, започва да издава признаци на измръзване. Видимо в чайната има хора и дори след като на вратата се показва жена по тениска и ѝ обясняват ситуацията с измръзналия турист, който се нуждае от подслон, тя грубо ги отпраща. С аргумента: "Нормалните хора си стоят по къщите в София на Нова година". Кенаров прави запис на разговора с мобилния си телефон:

- Това е заслон, нали? Когато един човек бедства вие сте задължени да подслоните този човек.

- Не. Тука няма никой.

- Значи вие сте никой?

- Чакайте да се разберем. Не е заслон, чайна е. Това е чайна. Плащаме 1200 лева на БТС. Чайна "Черни връх". А ето това (предверието) е заслон, ако може да се нарече заслон. Или така някой го е описал. Заслон е Самара. Самара също е заслон. Идете бедствайте на Самар.

- Имате човек с хипотермия отвън. Ние ви чукаме, а вие сте по тениска вътре и не го пускате да влезе да се стопли, така ли?

- Ама аз съм на работното си място.

- Какво значи да сте на работното си място? Когато имате бедстващ човек, няма да го приемете ли?

- Примерно сега не съм на работа. Тука е заключено и няма кой да ви отвори.

- Но в случая вие сте вътре и празнувате Нова година.

- Ами разбира се, че ще празнуваме. Това е моята работа и тука ще си празнувам Нова година.

- Но разбирате ли, че на фундаментално човешко ниво…

Компанията се принуждава да се обади в Планинската спасителна служба (ПСС) с молба за помощ, в това число да се телефонира на празнуващата компания в заслона, за да пусне премръзналия Кирил вътре. След позвъняването на ПСС това се случва. Отделно екип на планинските спасители идват, за да вземат Русев и го отвеждат в базата си. Следват преглед и затопляне, развръзката е щастлива - планинарите се прибират обратно в София.

Да се правят на Спайдърмени

Стопанинът на заслона Чавдар Евтимов обаче не съжалява за действията си. 

"Десет пъти са минали тази година, в този месец декември, да ходят, да пътуват, да ходят нощем по планините да се правят на много Спайдърмени. Да не мислиш, че тия са първи. Оттук натам пандемията нощно малоумно ходене по планините продължава", заяви той пред бТВ тази сутрин.

Съвестта му била чиста "щото бяха предупредени два дни преди това, че няма да могат да влезнат".

Кирил Радев при един от планинските си преходи.

"Не може да се каже, че съжалявам, защото всякаква наглост трябва да има някакви граници. Имам предвид тяхната постъпка. След като ги предупредих, че няма да могат да влезнат и... и това е положението", смята Евтимов.

"Аз не мога да се съобразявам с всеки, на който му хрумнало да ходи нощем по планините. Все пак всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме, че е измръзнал. Като разбрахме го пуснахме", посочи още той. На което опонира Владо Донков от спътниците на Кирил Радев. - "Не ни беше ясно! Обади се Милен (от ПСС) по телефона и после ни стана ясно. Не ми обяснявайте какво ми било ясно на мен!", ядоса се управителят на заслон "Черни връх".

Подслон 24х7

Оправданията на управителите на заслона обаче не отговарят на нормативната уредба. И това бе потвърдено и от Мирослав Дачев от Българския туристически съюз (БТС). Евтимов има договор за управление на "Черни връх" точно с БТС. Първо, сградата не е чайна, а е туристически обект и като такъв трябва да е готов да приеме посетители по всяко едно време на денонощието. В Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи на БТС (заслоните попадат в обхвата на правилника) изрично е записано: 

"Високопланинските и отдалечени хижи приемат туристи по всяко време... При липса на свободни легла за нощуване във високопланинските и отдалечени обекти задължително се осигурява подслон".

"БТС има правилник за хижната дейност. В този правилник е записано категорично, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват по 24 часа подслон, храна на всички туристи, които са в планината. Още повече, че в договора подписан между БТС и Чавдар Ефтимов, управителят на заслон "Черни връх", в чл. 21 е записано точно това условие - че хижата трябва да подсигурява подслон и храна на всички туристи, които са там.  Моето становище на този етап е да предложа на управителния съвет смяна на управляващите този обект", заяви Мирослав Дачев.

Самият Кирил Радев, след множеството критики в социалните мрежи по негов адрес и за начина, по който полугол е тръгнал в планината, излезе с пространно обяснение какъв спорт и практики практикува. Но наблегна и на работата на ПСС, нуждата от по-добро финансиране на спасителната служба и на личната отговорност на всеки планинар.

"Осъзнах още повече нашата отговорност като любители на планината да допринесем финансово към съществуването и развитието на тази високо човеколюбива служба, която бди за нас и бях насочен. Замислих се колко от нас пренебрегват това и че всеки от нас, дори и най-опитните може да имаме нужда от помощ и тогава ще има значение, дали сме помогнали и ние преди товаа. Научих, че можем да направим затраховката съвсем удобно онлайн https://www.pss-bg.bg/planinska-zastrahovka/", написа Радев.