"До 15 януари ще може да се пътува без винетка, обяви пътната агенция"

Като човек, който няма шофьорска книжка (вероятно единствената книжка, към която не съм проявил засега интерес, но пък винаги съм се чудил защо ги наричат "книжки"), аз съм над сегашните винетъчни страсти. Но като прочетох това и си казах:

- Еврика! Ето го най-сетне възможният български принос към съвременното управление в Постиндустриалното и Пред-изкуствено-интелектно общество! Когато властта се провали в изпълнението на някаква своя задача, то уреждането на обществените отношения, свързани с тази задача и отговорностите, произтичащи от законодателството, което я урежда, се суспендират. Сиреч спират своето действие докато властта сколаса да разреши проблема! 

Така ще се намери изход от различни кризи - тази с Търговския регистър, с парализираната Съдебна система, с данъчните задължения, с животоспасяващите операции и въобще - с нашата демокрация. 

С други думи, докато не си поправим демокрацията, властта може чисто и просто да спре нейното действие. Ако трябва до 15 януари, ако трябва и докогато трябва.

Дотогава ще бъде като с винетките - лично премиерът ще казва какво може и какво не може, какво трябва и какво не трябва, какво да мислим и какво да не мислим, какво ни е позволено и какво не ни е позволено.

И ще настъпи един живот, че само си викам да, но! Но за какво беше всичкото, което започна преди 30 години на 10 ноември? И на 10 ноември тази година да празнуваме ли или да си блъскаме главите - каква я мислихме, каква стана!?

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията