Германски съд забрани на Apple да продава собствените си модели iPhone 7 и 8 в страната от днес, съобщи TechCrunch.

Причината - съд в Мюнхен застана на страната на Qualcomm в патентен спор миналия месец. 

В момента германските потребители могат да си купят новите модели iPhone X и Xs, но не и предишните два флагмана, които са далеч по-популярни заради все още мощния им хардуер и по-ниската цена. 

Според най-големия производител на чипове в света Apple нарушава негови патенти като използва нерегламентирано технологията за по-дълъг живот на батерията на смартфона.

За да може да блокира Apple, Qualcomm е трябвало да плати 1,34 млрд. долара гаранция. Apple ще обжалва и ако спечели обжалването, ще може да получи тези пари или част от тях като обезщетение за временната забрана. В обратния случай от Qualcomm ще си приберат гаранцията.

Според производителя на чипове съдът е наредил и спиране на продажбата на тези модели iPhone и от трети лица. Въпреки това други търговци на техника в Германия все още предлагат моделите 7 и 8.

Apple води правни спорове с Qualcomm на няколко бойни полета, т. е. при няколко юрисдикции през последните 2 години. Това доведе до разтрогване на предишното партньорство между двете компании. Въпреки че компанията в Купертино заяви, че ще ползва чипове само от други компании като Samsung, според някои потребители в част от новите iPhone също има техника на Qualcomm.