Превозвачите и политиците у нас с обща позиция преди големия протест в Брюксел на 10 януари. 350 български шофьори и 10 камиона ще излязат пред Европарламента по време на заседанието на транспортната комисия, която трябва да гласува пакета за мобилност, съобщи Нова тв.

Седмица преди протеста в Брюксел властта увери превозвачите, че стои зад исканията им.

В транспортната комисия на Европарламента България разполага с един глас – на депутата Петър Курумбашев. Той обаче е т. нар. заместващ депутат и може да гласува само ако постоянният депутат от Партията на европейските социалисти отсъства. За да гласуват в наша полза и да отхвърлят пакета мобилност, българските депутати трябва да убеждават поотделно членовете на комисията.

„Гласовете, които сме преброили, са 17. Продължаваме да търсим още. Комисията е от 49 души”, е сметката на евродепутата Ангел Джамбазки.

„Ние сме се ангажирали с това да убедим колкото се може повече евродепутати в правотата на нашата кауза”, заяви Илхан Кючук от ДПС.

Ако след гласуването в комисията по транспорта, законодателният пакет не мине в пленарната зала на европарламента до средата на април, работата по него остава за следващия състав на Еврокомисията и новия парламент.