Еврозоната ще изпадне в рецесия тази година, прогнозира пред БНР икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд". Според него Европа върви към забавяне заради структурните проблеми на икономиките на европейските държави. 

"Нещата изобщо не изглеждат добре. Още по-лоша е ситуацията в Китай. Реално - икономиката там расте, но не с тези темпове, с които се очаква. Това технически има същия ефект, както би имала рецесия за тази икономика. А Китай е много важен, защото е двигател на глобалния растеж", посочи той.

Ханке отдавна критикува желанието на България да се присъедини към еврозоната, с което да се откаже от борда. Сега той предупреди в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че Европейската централна банка действа „хаотично“ и допълнително усложнява ситуацията във валутния съюз, в който има много структурни проблеми:

"В България нямате истински специалисти, които осъзнават как функционира валутният борд. Няма борд, който се е провалил. Той може да продължи изключително дълго време, всъщност - завинаги. Голямата грешка от присъединяването към еврозоната е свързано с предостъпване на възможностите за опериране със собствената валута", посочи Ханке.

И допълни:

"Това е част от националната независимост на страната. Ще трябва да се включите в онази бъркотия в еврозоната, където управляващите не знаят какво правят. Те действат изключително хаотично. Честно казано, мисля, че еврозоната върви към нищото. ... Именно заради това не трябва да се отказвате от валутния борд. Вие сте сред страните с най-малък държавен дълг, имате много добър фискален контрол. Не разбирам защо искате да се присъедините към система, която може да гръмне и да се окажете в ситуацията на Гърция. Това е пълна лудост".

"Мисля, че най-накрая ще получите "да", когато изпълните всичките изисквания на еврозоната, каза още Ханке.

"Това зависи от прогреса в решаване на проблемите в съдебната система и намаляване на престъпността. Ако направите всичко, което ви казва Брюксел, най-накрая ще имате позитивен отговор. Но това е въпрос на национален суверенитет - ако не им се подчинявате, няма да ви допуснат до ERM II. Ако им се подчините, ще получите "да"", коментира още икономистът. 

Въпросът за стената по границата между Съединените щати и Мексико блокира вече близо месец работата на федералното правителство. Тъй като той е изключително силно оцветен политически, се пропускат важните въпроси - за миграционната политика на Вашингтон като цяло, заяви икономистът. Ханке подчерта, че спирането на част от институциите е проблем основно на работещите в тях, а ключовият въпрос за американската сигурност не трябва да бъде решаван под натиска на недоволството на чиновниците. Според него блокираната работа на федералните служби не е голям проблем.

Относно критиките на Тръмп срещу решенията на Федералния резерв Ханке коментира:

"Мисля, че по този въпрос президентът Тръмп е прав. Пазарите го показват. Те се забавят. Това означава, че американската икономика се забавя. Няма съмнение в това. Друг е въпросът, че Тръмп не трябваше да го казва публично. Той обаче е такъв. Казва всичко на висок глас. ... Обстановката се промяня много динамично. Вижте пазарите - чувства се изключителна тревога на инвеститорите. Ако погледнете картината глобално, ще видите, че тенденцията е обща. В Европа също има забавяне. Аз мисля, че Европа върви към рецесия".