Българският президент Росен Плевнелиев вчера е получил искането от руснака Николай Владимирович Кобляков за предоставяне на политическо убежище "в условия на спешност". Френският гражданин бе задържан на 29 юли на летище София по искане на Руската федерация. Кобляков е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол по обвинения за „мошеничество в особено големи размери“.

Николай Кобляков е ръководител на гражданското движение Russie Libertes, което е организирало серия от акции и протести във Франция срещу политиката на Владимир Путин. Руският дисидент намеква в писмото си до Плевнелиев, че е бил нарочно подмамен да дойде в България, а Москва е поискала точно от София задържането му.

Привличането“ в България

На руските власти е известно, че се намирам в Париж – знаят за издаденото ми разрешение за постоянно пребиваване във Франция, валидно до 2020 г., респективно – могат без проблем да видят адреса ми. Въпреки това, както и предвид факта, че има правна основа, при криминално преследване да бъде направено искане за правна помощ и съдействие до Франция, то такива действия не са предприемани. Никога не съм издирван за твърдяното едва сега за извършено от мен престъпление през 2004 г.“, посочва Кобляков в искането си.

Обстоятелствата по поканата /привличането/ и задържането ми в България говорят за организирани предварително и съгласувани действия, които не се реализират с цел чисто криминално преследване“, обяснява още кандидатът за политическо убежище.

На 1 август и Софийският градски съд не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на Кобляков. Тогава той получи най-леката мярка за неотклонение – подписка. На 1 септември обаче съдът го остави под домашен арест след обжалване от страна на прокуратурата. Предстои разглеждане на делото за екстрадиция на Кобляков в Русия по същество. Ако то бъде уважено, заедно с обжалванията, цялата процедура ще приключи до края на месеца.

Смятам, че организираното ми привличане в България има за цел да бъда екстрадиран в Русия чрез позиции, имащи зависимости и влияние от политиката и управлението на сегашната руска власт. След като настоятелно бях канен да дойда в България за реализиране на разработените от мен модели на социални услуги, лицата които установиха контакта с мен и ме очакваха в България, изчезнаха и не проявиха интерес нито към съдбата ми лично, нито към предложеното от тях бизнес сътрудничество“, обяснява Кобляков.

Той все още не е разкрил кой точно го е поканил в България и защо вижда това като част от сценарий.

Отговорът ще е бърз

В президентската администрация са получили не само искането за политическо убежище, но и редица писма в подкрепа на Кобляков от неправителствени организации и отделни граждани. Правозащитни организации от Франция също са проявили интерес. На президента е била представена и електронната петиция с апел Кобляков да не бъде предаван на Русия, която вече е подписана от почти 23 хиляди души. Столична организация на ДСБ също призова президента да уважи искането, това направи и новорегистрираната партия от участници в протестите срещу Орешарски ДЕОС.

Искането за предоставяне на политическо убежище е на основание на чл. 98, т. 10 от Конституцията, където е записано само, че президентът „дава убежище“. Росен Плевнелиев е делегирал тези правомощия на вицепрезидента Маргарита Попова, но това не му отнема правото да се произнесе по всеки един случай.

Досега български президент нито веднъж не е давал политическо убежище за последните 25 години, въпреки че постъпващите искания са около 10 на година. От администрацията на Росен Плевнелиев увериха, че случаят „Кобляков“ ще бъде разгледан бързо.

В социалните мрежи вече се организира и събитие в подкрепа на Николай Кобляков - в четвъртък в 18 часа пред президентството.