Руснаците обичат котки, никъде по света тези животни не са толкова разпространени, както тук. Активистите защитават бездомните котки като неочаквано намират силна подкрепа в политиците. Московските котки преодоляват всички политически пристрастия, пише в "Ди Велт" московският кореспондент на изданието Павел Локшин, цитиран от Нюз.ру.

В материала се разказва за организация на московски доброволци, които искат да останат незабележими. Те действат в защита на котките. Активността им е в това да осигуряват достъп до мазета, входове и т.н. на котките, които да могат да се приютяват там през студените месеци на руската зима. Повечето участници са около 40-годишни мъже - те отварят вентилационните прозорци на мазетата, за да се вмъкнат котките на топло и да преживеят минусовите температури между тръбите на парното. Твърдят, че нямат проблеми с полицията.  "Веднъж един от жителите на един блоковете позвъни в полицията. Отведоха ме в участъка , но веднага ме пуснаха, когато им разказах за котките", обяснява един от участниците в неформалната организация.

Подобно лежерно отношение на полицията е твърде интересно като се има предвид масовата параноя, която цари през последните години след поредицата от терористични актове. Навсякъде трябва да минаваш през металдетектори - в метрото, в търговските центрове, на гарата.  Но когато подозрителен мъж се навърта край домове на хората, всички са снизходителни. Как е възможно това, пита Локшин.

"Изглежда по въпроса за котките руското гражданско общество и държавата удивително, но постигат диалог", пише авторът на материала. След многочислени протестни акции, жалби и кампании в социалните мрежи защитниците на животните успяха да спечелят на своя страна част от градската управа на Москва.

Така през лятото заместник-кметът на руската столица Петр Бирюков издаде неочаквано разпореждане за осигуряването на безпрепятствено влизане на малки домашни животни в мазетата и таваните през прозорците за вентилация.

Даже заместник-министърът на строителството Андрей Чибис наскоро също се прояви като защитник на уличните котки. "Разрешаваме, даже настояваме да има в мазетата отвори с размери 15 на 15 см, за да могат котките да влизат и да излизат през тях", каза той.

Руските улични котки изглежда имат свое лоби в правителството, пише авторът на статията. Според Анна Фелдман, основател на организацията "Котоспас", мотивите им не съвсем безкористни. "Разбирам, че някои политици искат да отбележат точки като се застъпват за котките", казва тя и добавя, че особено за строителното министерство това е добре дошло за трупане на позитивен имидж след много критикуваната програма за реновация на жилищата в Москва и в други региони.

Особено изпъква сред приятелите на котките 37-годишният депутат от "Единна Русия" и председател на комисията по екологията на Държавната дума Владимир Бурматов. Той внесе в руския парламент идеите на "спасителите на котки" и очевидно се радва и се възползва от всяка тема, която не е свързана с околната среда в родния му Челябинск в Урал, където е избирателният му окръг. Като се застъпва за котките Бурматов може да постигне много по-бърз успех, отколкото с инициативи срещу опасните промишлени производства.

Депутатите от Думата поддържат и друго ключово искане на защитниците на котките - програмата ОСВВ, която предвижда уличните животни да се хващат, стерилизират, ваксинират и после пускат на свобода. 

"Преди няколко години подобна програма имаше в Москва и за кучетата. Но тя се провали с гръм и трясък заради злоупотреби като парите за стерилизациите бяха окрадени без да се извършват процедурите реално", се казва още в материала.